"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων και τριών τραπεζών

Την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων και τριών ελληνικών τραπεζών «ψαλίδισε» η Moodys.

Συγκεκριμένα υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τον Δήμο Αθηναίων (στο Α2 από Α1) και χαρακτήρισε «αρνητική» την προοπτική της νέας διαβάθμισης, λόγω των στενών λειτουργικών και χρηματοδοτικών δεσμών του με το ελληνικό δημόσιο. Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων απάντησε ότι παρά τη διεθνή οικονομική κρίση κατάφερε το 2009 μέσα από μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του να καταταγεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην κατηγορία Α1 υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα και από τους λίγους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκε τόσο υψηλά.

Παράλληλα, η Moodys υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας (σε Α1 από Aa3), της EFG Eurobank Ergasias (σε Α2 από Α1) και της Εμπορικής Τράπεζας (σε Α2 από Α1).
Ο οίκος αξιολόγησης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς ύφεσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. «Οι επιπτώσεις αυτές, αν και δεν ήταν αμέσως ορατές, έχουν βαθμιαία επιδεινώσει τη θέση των τραπεζών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε η Moodys.

Δεν υπάρχουν σχόλια: