"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενώ η χώρα χρεοκοπεί συνεχώς, υμείς άδετε!

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Τι την ήθελε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επισήμανση που έκανε στην ομιλία του κατά την έναρξη του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου ότι η «παράταξη του ΠΑΣΟΚ εκλήθη να αντιμετωπίσει πάντοτε τις κρίσιμες καταστάσεις, όπως το 1981», όπως τόνισε.

Δεν γνώριζε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία τρεις φορές; Το 1985, το 1989 και το 2004;


Δεν το λέμε εμείς. Το έχουν πει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ!

Αναφέρουμε, για το λόγου το αληθές, μερικά ντοκουμέντα:
- Σε μια στιγμή αφοπλιστικής ειλικρίνειας, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι «η οικονομική διαχείριση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν από ουδέτερη έως καταστροφική για τη χώρα» και ότι «μόνο τα τελευταία χρόνια κατάλαβε την ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας».
- Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε άρθρο του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» για το «μακροοικονομικό λαϊκισμό»της περιόδου 1975 - 1994, επισημαίνοντας τους κυριότερους σταθμούς που σηματοδότησαν την εφιαλτική αυτή περίοδο, αναφέρει μεταξύ των άλλων «την αλόγιστη επεκτατική οικονομική πολιτική, που εφαρμόστηκε μετά το 1982, μολονότι συνεχίζονταν με σφοδρότητα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και οι προβληματικές επιχειρήσεις γίνονταν χιονοστιβάδα. Η οικονομική αυτή πολιτική επιδείνωσε όλα τα μεγέθη και οδήγησε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, την οποία προσπάθησε να αναστρέψει η σκληρή πολιτική λιτότητας, η οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία τη διετία 1985 - 1987».

- Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο»(τεύχος 7 Ιουλίου 2001) χαρακτήρισε «αμαρτωλό το παρελθόν» και μίλησε για «αποτυχία στον δημόσιο τομέα». Επίσης, ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου τον Σεπτέμβριο του 2001 υπογράμμισε σε σχετικές δηλώσεις ότι «δεν πρέπει η χώρα μας να επιστρέψει στο κακό αυτό παρελθόν των ελλειμμάτων, του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας»της «καμένης» αυτής περιόδου.
Η επιστολή - κόλαφος Ντελόρ
- Με ημερομηνία 19 Μαρτίου 1990, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ έστειλε στον τότε πρωθυπουργό Ξεν. Ζολώτα επιστολή με δραματικό περιεχόμενο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έκανε έκκληση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Στην επιστολή αυτή τονίζονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καθ' όλο το διάστημα από την είσοδο της χώρας σας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και μετά, η Κοινότητα κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να διευκολύνει την ενσωμάτωση της Ελλάδας και να τη βοηθήσει να φτάσει στο επίπεδο των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών. Η αλληλεγγύη αυτή εκφράστηκε με σημαντικές περιφερειακές και διαρθρωτικές βοήθειες -όπως συνέβη και με άλλες χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις- αλλά και με τη μορφή μεσοπρόθεσμου δανείου χρηματοδοτικής αρωγής που χορηγήθηκε το 1985 και 1986 για να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από μια δυσκολότατη κατάσταση στην εποχή εκείνη…
Η κατάσταση αυτή επιβάλλει τη λήψη, χωρίς καθυστέρηση, δραστικών μέτρων και την εκπόνηση και εφαρμογή πολυετούς προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν γίνει αυτό, η χώρα σας διατρέχει δύο σοβαρούς κινδύνους:
Από τη μια πλευρά το μέγεθος και η αύξηση του δημοσίου χρέους και του εξωτερικού χρέους της χώρας σας κινδυνεύουν να βλάψουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά η σοβαρή διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στην οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας κι εκείνη των άλλων χωρών της Κοινότητας κινδυνεύει να υπονομεύσει μόνιμα την πορεία της χώρας σας προς την Ενιαία Αγορά, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Όσο για την Επιτροπή, θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να έχει συμμετάσχει και συνδέσει την ίδια την αξιοπιστία της σε απόφαση δανείου του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν από τον οφειλέτη…».

Παραθέσαμε αποσπάσματα από την επιστολή αυτή του κ. Ντελόρ, διότι και σήμερα ακόμα ο κ. Παπανδρέου δεν σταματά να μιλά για έλλειψη αξιοπιστίας, που προκάλεσε η… προηγούμενη κυβέρνηση!
Και έτσι, λοιπόν, το πολιτικό και οικονομικό δράμα της χώρας μας, τονίζουμε για μιαν ακόμη φορά, συνεχίζεται με λαϊκισμούς, δημαγωγία, ανευθυνότητα και περισσή θρασύτητα από όλες τις κυβερνήσεις…
ΠΗΓΗ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: