"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καλύτερα για σκι, παρά πρωθυπουργός...

Της Βούλας Κεχαγιά

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ παιχνίδι- όταν μιλάμε για fair play- υπάρχουν κάποιοι άγραφοι νόμοι που τηρούνται σιωπηρώς απ΄ όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης είναι στα κάτω του κι επομένως απολύτως ευάλωτος, ο αντίπαλός του προσποιείται ότι δεν βλέπει πως βρίσκεται στο χώμα και τον προσπερνά.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως με την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας. Η πολιτική καριέρα του Καραμανλή βρίσκεται στα τάρταρα. Αν και «καταλληλότερος», αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δύο χρόνια πριν από τη συνταγματική τους ώρα και τις έχασε με διαφορά μεγαλύτερη του δέκα.
Η συντριβή τον έδιωξε νύχτα από την προεδρία του κόμματος και τον μετέτρεψε σε έναν απλό βουλευτή της γαλάζιας παράταξης. Η διακυβέρνησή του πάλι, των 5 χρόνων, πέρασε στην ιστορία ως η χειρότερη μετά τη μεταπολίτευση (μέχρι και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε σε πολιτικές αστοχίες και οσμές σκανδάλων η θητεία Καραμανλή).

Ο ίδιος ο Καραμανλής εμφανίζεται - λένε οι πληροφορίες- large, παριστάνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει καθόλου εάν έχασε αξιώματα, τιμές και αρχηγιλίκια.

Προσωπικά πιστεύω ότι αν και δεν το παραδέχεται, αυτό που τον πονά περισσότερο απ΄ όλα είναι ότι παρά τις διακηρύξεις και τις μεγαλοστομίες άφησε πίσω του ένα μηδενικό έργο. Και γι΄ αυτό βεβαίως δέχτηκε και όχι αδίκως, πολύ σκληρές κριτικές και οδηγήθηκε σε μία ιδιότυπη πολιτική εξορία.

Το πώς όμως θα επιλέξει ένας πρώην πρωθυπουργός να βιώσει την πολιτική του απομόνωση είναι καθαρά δικό του θέμα. Ο Καραμανλής δέχεται αυτές τις ημέρες αυστηρή κριτική γιατί επέλεξε να πάει με την οικογένειά του και τον Βαληνάκη για σκι στην Αυστρία. Προφανώς και δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Έλληνας που επιλέγει αυτόν τον τρόπο διακοπών. Άλλωστε, ο Καραμανλής έκανε σκι με το φουσκωτό και τα καλοκαίρια της πρωθυπουργίας του και εξαφανιζόταν κανένα 15νθήμερο χωρίς τότε να μιλάει κανείς.
Τότε, φαίνεται δεν ενοχλούσε σχεδόν κανέναν. Άρα μήπως περισσεύει η υποκρισία στους όψιμους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού; Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι ο Καραμανλής θα έπεφτε θύμα της οικονομικής κρίσης, την οποία και ο ίδιος δημιούργησε, και θα έμενε στη Ραφήνα;
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: