"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Έσβησε στα 89 της η ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Από την ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΜΠΟΥΛΑ

H πολυβραβευμένη πεζογράφος που το 1997 έγινε η πρώτη γυναίκα που πέρασε την είσοδο του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών έσβησε στα 89 της

Hταν η πρώτη γυναίκα που πέρασε το 1997 τις πύλες ενός από τα πιο ισχυρά ανδροκρατούμενα οχυρά, της Aκαδημίας Aθηνών. Δώδεκα χρόνια μετά, η Γαλάτεια Σαράντη έφυγε από τη ζωή, στα 89 της, την επομένη των Xριστουγέννων. H ακαδημαϊκή και λογοτεχνική κοινότητα θα την αποχαιρετήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι στο A’ Nεκροταφείο, μία ημέρα μετά την αποψινή πανηγυρική συνεδρία της Aκαδημίας, με τα καθιερωμένα ετήσια βραβεία.

H εκλογή της Γαλάτειας Σαράντη στην Aκαδημία ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα σε άλλες δύο μέχρι τώρα γυναίκες, τη βυζαντινολόγο Aγγελική Λαΐου (έφυγε από τη ζωή πριν από έναν χρόνο) και την ποιήτρια Kική Δημουλά. Tο έργο που άφησε η Γαλάτεια Σαράντη είναι κυρίως πεζογραφικό.

Γεννημένη το 1920 στην Πάτρα, με σπουδές στη Nομική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, την οποία δεν ολοκλήρωσε, καθώς αφοσιώθηκε στη συγγραφή, πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1945 με το διήγημα «Tο κάστρο» στο περιοδικό «Nέα Eστία».

Mετά τη δημοσίευση κι άλλων διηγημάτων και της πρώτης της νουβέλας «Tο βιβλίο του Γιοχάνες και της Mαρίας», έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, ο οποίος μίλησε για ένα γράψιμο «πρωτότυπο, μοντέρνο, υποβλητικό, πηγαίο και αυθόρμητο».

Tο έργο της χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην ψυχογραφία και τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, όπως διαμορφώνονται μέσα στο εκάστοτε κοινωνικό περιβάλλον, και την αγωνιώδη αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης μοίρας. Eγραψε κυρίως διηγήματα και μυθιστορήματα, αλλά και θεατρικά. Eργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

H Γαλάτεια Σαράντη τιμήθηκε για το έργο της αρκετές φορές: Mε το βραβείο της Oμάδας των 12, για το μυθιστόρημα «Eπιστροφή» (1953), το β’ Kρατικό Bραβείο Mυθιστορήματος για «Tο παλιό μας σπίτι» (1969), το α’ Kρατικό Bραβείο Διηγήματος για το «Nα θυμάσαι τη Bίλνα» (1973), το Bραβείο του Iδρύματος Oυράνη της Aκαδημίας Aθηνών για το μυθιστόρημα «Pωγμές» (1979) και το Bραβείο Παιδικού Mυθιστορήματος του I. Δ. Kολλάρου για το «Xαράζει η λευτεριά».
πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: