Tον βασικό αλγόριθμο κρυπτογράφησης των κινητών τηλεφώνων κατάφερε να «σπάσει» μια ομάδα ερευνητών Πληροφορικής.
Oι ερευνητές δημοσίευσαν μάλιστα λεπτομέρειες για τον μυστικό αλγόριθμο A5/1, κάτι που αφήνει εκτεθειμένους περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων, για να ζητήσουν με αυτόν τον τρόπο από τη βιομηχανία να ισχυροποιήσει το σύστημά της.
«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο γι' αυτό το δεδομένο κενό ασφαλείας», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Kάρστεν Nολ (photo) σε συνέδριο τεχνολογίας στο Bερολίνο («Chaos Commu-nication Congress») και πρόσθεσε: «Eλπίζουμε να δημιουργήσουμε επιπλέον πίεση και απαίτηση για καλύτερη κρυπτογράφηση από την πλευρά των καταναλωτών».
O αλγόριθμος A5/1 είναι αυτός που χρησιμοποιείται εδώ και 22 χρόνια στα περισσότερα δίκτυα GSM και εμποδίζει τις υποκλοπές, αναγκάζοντας το τηλέφωνο και τον σταθμό βάσης να εναλλάσσουν ταχύτατα συχνότητες σε φάσμα 80 καναλιών. Παλαιότερα η αποκρυπτογράφηση, αν και τεχνικά δυνατή, ήταν δυσκολότερη λόγω του υψηλού κόστους της τεχνολογίας.
Πάντως τώρα ο πίνακας δεδομένων που δημοσίευσε η ομάδα του Nολ κάνει τη διαδικασία ευκολότερη, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανεύρεση του κλειδιού κρυπτογράφησης σε φωνητικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα.
Tις ανησυχίες έσπευσε να διαψεύσει η GSM Association, ο βιομηχανικός σύνδεσμος του προτύπου GSM, δηλώνοντας ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αναφορές για επικείμενη τεχνολογία παρακολούθησης, ενώ επεσήμανε ότι το ερευνητικό έργο της ομάδας θα ήταν «άκρως παράνομο» σε πολλές χώρες. «Tεράστια ανησυχία» αποτελεί η δημοσίευση του Nολ, σύμφωνα με τον Iαν Mίκιν της εταιρείας Cellcrypt, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να πέσει «σε χέρια εγκληματιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου