"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στο Εφετείο το Δημόσιο για την έκτακτη εισφορά

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Με γρήγορες διαδικασίες θα προχωρήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- το Δημόσιο στην άσκηση έφεσης κατά της απόφασης που έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά, διαφωνώντας όχι μόνο στο ζήτημα της συνταγματικότητας, αλλά κυρίως στην εντολή άμεσης επιστροφής των χρημάτων και μάλιστα εντόκως, αφού φοβάται ότι θα ακολουθήσει «τσουνάμι» ανάλογων δικαστικών αποφάσεων στις πάνω από 20.000 σχετικές δίκες που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα.

Στη συγκεκριμένη κακή οικονομική περίοδο, η προοπτική έκδοσης δυσμενών για το Δημόσιο δικαστικών αποφάσεων προκαλεί τριγμούς στο οικονομικό επιτελείο, καθώς κινδυνεύει να υποχρεωθεί να εκταμιεύσει μεγάλα ποσά (ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα), αλλά και να απειληθεί με νέες αγωγές για επιστροφή χρημάτων.

Οι αγωγές αυτές μπορούν να ασκηθούν, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί διάστημα 2 μηνών από τότε που κοινοποιήθηκε στον φορολογούμενο η ειδοποίηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς, ενώ ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν και όσοι προνόησαν να διατυπώσουν, στο στάδιο της πληρωμής, επιφυλάξεις για τη νομιμότητα του μέτρου και για το ενδεχόμενο να αξιώσουν όσα κατέβαλαν, εφόσον διαπιστωθεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητα.

Εως το ΣτΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα φθάσει οπωσδήποτε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας ως δίκη - πιλότος, αφού το Δημόσιο έχει δικαίωμα έφεσης, μια και το περιουσιακό αντικείμενο της διαφοράς ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας Κ. Πετρόπουλος (όπως έγινε και πρωτόδικα) θα ζητήσει να προσδιοριστεί η δίκη στο Δ. Εφετείο μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της έφεσης του Δημοσίου και με προοπτική έκδοσης απόφασης μέσα σε 2 μήνες από τη σχετική δίκη.

Ανεξάρτητα από το δικαστικό αποτέλεσμα στο Δ. Εφετείο, η υπόθεση θα οδηγηθεί οπωσδήποτε στο ΣτΕ, είτε με αναίρεση που θα ασκήσει ο ηττηθείς από τους διαδίκους, είτε με «αναίρεση υπέρ του νόμου», πως δεν επηρεάζει τη συγκεκριμένη δίκη, αλλά χρησιμοποιείται για να επιλυθεί γενικώς ένα νομικό ζήτημα.

Η αίτηση αναίρεσης μπορεί να εξεταστεί (παρά το χαμηλότερο οικονομικό αντικείμενο) λόγω της εκκρεμότητας των τουλάχιστον 20.000 ευρώ, που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική κατάσταση του Δημοσίου. Πάντως, η δίκη στο ΣτΕ, δύσκολα θα προλάβει να προσδιοριστεί πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ως πιθανότερη εκδοχή θεωρείται να προσδιοριστεί η υπόθεση κατευθείαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να μη μεσολαβήσει η έκδοση απόφασης από τμήμα του ΣτΕ που θα οδηγήσει σε περαιτέρω χρονοτριβή και καθυστέρηση. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότερο θεωρείται να προσδιοριστεί η υπόθεση το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση γύρω στα τέλη του νέου έτους.

Ωστόσο, με την έκδοση της απόφασης του Δ. Εφετείου (πιθανό λίγο πριν από το καλοκαίρι), θα ξεκινήσουν τα κυβερνητικά βάσανα, αφού αν η απόφαση πιστοποιήσει την αντισυνταγματικότητα, θα είναι πλέον τελεσίδικη και επομένως υποχρεωτική η επιστροφή των ποσών με μεγάλους τόκους (εξέλιξη πολύ πιο επιζήμια για το Δημόσιο από το αν επέστρεφε σήμερα τα χρήματα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έφεση το Δημόσιο θα επιμείνει ότι το μέτρο είναι συνταγματικό γιατί δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Παράλληλα, θα υποστηρίξει ότι ήταν αναγκαστική η αξιοποίηση των εισοδημάτων του 2007, αφού δεν είχαν εκδοθεί (κατά την επιβολή του μέτρου) εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2008.

Ρύθμιση
Μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, εφόσον διαπιστωθεί αμετάκλητα η αντισυνταγματικότητα, θα υπάρξει οπωσδήποτε ρύθμιση για επιστροφή έντοκα των χρημάτων που πλήρωσαν οι 20.000 που προσέφυγαν στα δικαστήρια, αφού τυχόν συνέχιση των δικών θα σημάνει μεγάλη επιβάρυνση του Δημοσίου με μεγάλους τόκους (υπερδιπλάσιους του πληθωρισμού), ενώ εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τη ρύθμιση για όλους για αποκατάσταση της ισότητας, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με διάφορα επιδόματα.


πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: