"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για 17 χρόνια μοιράζει δώρα στα παιδιά του Αϊ-Στράτη

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Ενας Αϊ-Βασίλης φορτωμένος δώρα προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στον ακριτικό Αϊ-Στράτη μοιράζοντας δώρα σε όλα τα παιδιά του νησιού.
Ενα έθιμο που τηρείται επί 17 ολόκληρα χρόνια από την 130 Σμηναρχία Μάχης, με τον αεροπόρο-Αϊ Βασίλη να έρχεται από τον ουρανό φορτωμένος δώρα.

Φέτος, πάντως, από τα πιο μεγάλα δώρα στο νησί ήταν και η είδηση ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά πολλά χρόνια στον Αϊ-Στράτη γεννήθηκαν περισσότερα παιδιά απ' όσοι γέροντες πέθαναν.

Την τελευταία διετία στο ακριτικό νησί καταγράφηκαν 13 γεννήσεις. «Αυτό», λέει ο πρόεδρος του Αϊ-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής, «είναι για μας πολύ σημαντικό γιατί είχαμε 13 γεννήσεις στο νησί, είχαμε πολύ περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο».

Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παραμονή στο νησί νέων ανθρώπων κι όπως τονίζει ο κ. Μακρής «οι Αγιοστρατίτες έχουμε διάθεση να δημιουργήσουμε και να μείνουμε στο νησί, αρκεί η πολιτεία να φροντίσει να δώσει κίνητρα για την παραμονή των νέων. Ηδη έχουν ξεκινήσει κάποια προγράμματα, με σημαντικότερο το πρόγραμμα "Αϊ-Στράτης-Πράσινο Νησί" και πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας και περισσότερα κίνητρα, θα κάνουν πιο ελκυστική την παραμονή των νέων στο νησί».

Χθες τα 42 παιδάκια του ακριτικού Αϊ-Στράτη γέμισαν με τις φωνές, τα γέλια και τα τραγούδια τους την κεντρική πλατεία του χωριού. Στο καφενείο του χωριού στήθηκε μια πραγματικά μεγάλη γιορτή.
«Είναι για μας πλέον έθιμο αυτή η εκδήλωση που διοργανώνεται από την 130 Σμηναρχία Μάχης και αυτό επιβεβαιώνει αυτή την ιδιαίτερη σχέση του Αϊ-Στράτη με την αεροπορία. Είναι για μας ιδιαίτερες και πολύ χαρούμενες στιγμές», λέει ο παρών στη γιορτή, διοικητής της 130 Σμηναρχίας Μάχης, σμήναρχος Νικόλαος Γαλανός.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: