"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιράν, Δύση, αδράνεια

THE NEW YORK TIMES

Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη σχεδιάζουν την ιρανική πολιτική έχουν διαβάσει ιστορίες για το 1989, έτος παγκόσμιων κοσμογονικών αλλαγών.

Η βασική διαφορά -για παράδειγμα- ανάμεσα στη Μόσχα του 1989 και στην Τεχεράνη του 2009 είναι ότι η ισλαμική δημοκρατία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ. Οι βασικές ομοιότητες είναι εμφανείς: κουρασμένες ιδεολογίες, καθεστώτα και κοινωνίες που βαδίζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και πολλοί διαφωνούντες. Τόσο εντός της κρατικής μηχανής όσο και εντός της αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι ότι το Ιράν δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμβιβαστεί, παρά τις εκκλήσεις για εκσυγχρονισμό από σημαντικούς κύκλους κληρικών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση. Οποιος διατείνεται ότι μπορεί να διαβάσει το μέλλον του Ιράν ψεύδεται. Αλλά είναι σαφές ότι το «πολιτικό ρολόι» έχει ξεπεράσει το «πυρηνικό ρολόι». Η Δύση δεν πρέπει να απαντήσει στο πρόβλημα του Ιράν με κυρώσεις. Μάλλον θα πρέπει να δείξει κατανόηση και να δανειστεί κάτι από τη φιλοσοφία του Ιράν: αδράνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: