"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ζωγράφος - φαινόμενο, ετών... επτά

Είναι μόλις επτά χρόνων, αλλά ζωγραφίζει σαν μεγάλος ζωγράφος. Οι εικόνες του πωλούνται από 900 λίρες και πάνω, υπάρχουν 680 άνθρωποι στη λίστα αναμονής για τα έργα του, ενώ η δεύτερη έκθεσή του ξεπούλησε σε 14 λεπτά.
Είναι ο Κίρον Γουίλιαμσον από την πόλη Χολτ στο Νόρφολκ της Αγγλίας
Οταν τον ρωτούν μερικά μυστικά για την τέχνη του, ο επτάχρονος Κίρον δεν λέει πολλά, αλλά απαντάει εύγλωττα συνεχίζοντας να ζωγραφίζει.

Η μητέρα του Μισέλ προσπαθεί να αποσπάσει κάποιες απαντήσεις για την «Γκάρντιαν»:
«Εχεις κάποια εικόνα στο μυαλό σου γι αυτό που πρόκειται να φτιάξεις;».
«Ναι», απαντάει ο Κίρον, «ένα χιονισμένο τοπίο».
«Ξέρεις πώς θα σου βγει;», συνεχίζει η μητέρα του.
«Ναι», κάνει ξανά εκείνος.
«Και βγαίνει τελικά όπως θα ήθελες;», ρωτάει η μητέρα του.
«Καμιά φορά», λέει ο Κίρον.

Συνήθως, βλέπει τις εικόνες στο Ιντερνετ, αλλά μετά τις ανασυνθέτει με τον δικό του τρόπο, συμπληρώνει ο πατέρας του, Κιθ.

Στην αρχή η τέχνη του Κίρον ήταν περίπου όπως ενός πεντάχρονου αγοριού. Ομως, ο μικρός ζωγράφος έκανε συνέχεια ερωτήσεις για τη ζωγραφική, τις οποίες οι γονείς του δεν μπορούσαν να απαντήσουν. Ετσι άρχισε μαθήματα.

Ο δάσκαλός του, Τόνι Γκάρνερ, λέει για τον Κίρον: «Δεν λέει πολλά, δεν ρωτάει πολλά, απλώς κοιτάζει. Είναι πολύ οπτικός παρατηρητής. Αν κάνω μια εικόνα, τα περισσότερα παιδιά θα την αντιγράψουν, αλλά του Κίρον είναι πάντα διαφορετική. Πρώτα θα την αντιγράψει και ύστερα θα την Κιρον-οποιήσει».

Κατά τα άλλα, ο Κίρον παίζει πολύ ποδόσφαιρο - όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει και ποδοσφαιριστής και ζωγράφος, αλλά «είμαι πρώτος στην τάξη στα Μαθηματικά, στα Αγγλικά, στη Γεωγραφία και στη Φυσική», όπως λέει ο ίδιος.

Οταν ο πατέρας του μιλάει για δημοσιεύματα που συγκρίνουν τον Κίρον με τον Πικάσο που ζωγράφισε για πρώτη φορά στα οκτώ, ο Κίρον τον διακόπτει:
«Δεν θέλω να γίνω σαν τον Πικάσο. Θέλω να γίνω σαν τον Μονέ ή τον Εντουαρντ Σίγκο».
πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: