"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιατρική Πρωτιά για Βαρκελώνη! Τράπεζα δωρεάς παιδιατρικών ιστών!

Αναδημοσίευση απο το ιστολόγιο
του ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ Κ. ο οποίος σπουδάζει ιατρική στην Βαρκελώνη
Το παρακάτω ποστ αφιερώνεται σε όσους νομίζουν ότι η Βαρκελώνη είναι μόνο για διακοπές, μπάλα, γυναίκες κτλ, και ότι δεν έχει καλό επίπεδο Ιατρικής. Εκτός του ότι γενικά η Καταλωνία έχει μεγάλη Ιστορία στην Ιατρική (εμείς έχουμε σαφώς μεγαλύτερη, αλλά πλέον στις μέρες το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που διαπρέπουν, βρίσκονται εκτός χώρας...), η συγκεκριμένη πρωτιά δείχνει ότι το επίπεδο της Ιατρικής σε αυτή την πόλη ανεβαίνει! Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Ευρώπη που περιλαμβάνει Σουηδία, Γερμανία,Αγγλία κτλ που είναι τεράστιες δυνάμεις τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο της Υγείας και της Έρευνας και προσελκύουν πολλούς επαγγελματίες υγείας!


Το αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο Sant Joan de Deu - "Αη Γιάννης του Θεού" σε Ελληνική μετάφραση...:-) - σε συνεργασία με το νοσοκομείο Hospital Clinic είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που δημιουργούν τράπεζα παιδιατρικών ιστών!

Η υπηρεσία θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώτου, στην περιοχή Sant Boi και έχει ως αντικείμενο την αύξηση της δωρεάς παιδιατρικών ιστών αλλά και την ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση, δημιουργώντας ένα δίκτυο με όλα τα ισπανικά νοσοκομεία.

Σήμερα, μόνο το 1,5 % των δωρητών ιστών βρίσκονται σε παιδική ηλικία με δεδομένο ότι οι περισσότερες οικογένειες είναι απρόθυμες να λάβουν δωρεά από έναν ανήλικο αποθανοντα. Αυτό το νούμερο δεν είναι αρκετό για να καλύψει την υπάρχουσα ανάγκη σε ιστούς, όπως για παράδειγμα στους καρδιαγγειακούς ιστούς όπου το 40% των αιτήσεων μένουν αναπάντητες σε ανήλικους την στιγμή που στους ενήλικες το ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 15%.

Η έλλειψη δωρεάς παιδιατρικών ιστών, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε μεταμόσχευση σε παιδιά επεξεργασμένων ιστών που προέρχονται από ενήλικες, οι οποίοι όμως δεν εγγυούνται τα ίδια ποσοστά επιτυχίας.
Η Blanca Miranda, υπεύθυνη του Transplant Service Foundation, δηλώνει ότι "κάποιες φορές οι ανάγκες είναι τόσο συγκεκριμένες ώστε ένας ιστός ενηλίκου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιείται, αλλά με την πάροδο των χρόνων θα πρέπει να αντικατασταθεί γιατί ένας ιστός ενήλικα αυξάνεται με πολύ μικρότερους ρυθμούς από ένα παιδί."

Η δωρεά παιδιατρικών ιστών περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία ιστών, όπως οστά, τένοντες, καρδιακές βαλβίδες, κερατοειδείς, δέρμα κ.α. που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με ασθένειες να αποκτήσουν ξανά μια φυσιολογική ζωή, όπως σε ένα 13χρονο όπου πριν λίγους μήνες χειρουργήθηκε για αφαίρεση καρκίνου στο οστό της αριστερής κνήμης και χρησιμοποιήθηκε τεμάχιο οστού μήκους 15 εκ. για την συγκεκριμένη εγχείριση.

Πηγή: La Vanguardia

Δεν υπάρχουν σχόλια: