"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Aυριο η ώρα της αλήθειας για την τεχνολογία της γραμμής

Ιδιαιτέρως κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου εκτιμάται ότι θα ληφθούν αυριο Πέμπτη στη Ζυρίχη, όπου συνεδριάζει η IFAB (Παγκόσμια Ομοσπονδία Νομοθετών του Ποδοσφαίρου). 

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν συζητήσεων που διήρκεσαν πάρα πολύ καιρό, αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση της IFAB για την εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Θέση επί του ζητήματος έχει πάρει το σύνολο των αξιωματούχων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ως πρώτο συμπέρασμα παρατηρείται μια ασυμφωνία (στα όρια της ασυνεννοησίας) μεταξύ UEFA, FIFA αλλά και της Διαιτητικής Αρχής.  

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε μετά το νέο μεγάλο λάθος που σημειώθηκε στον αγώνα Ουκρανίας - Αγγλίας και τη μη κατακύρωση του κανονικού γκολ των διοργανωτών, πως πλέον «η τεχνολογία δεν είναι απλώς μια λύση, αλλά αναγκαιότητα».

Αντίθετος σε αυτήν την άποψη φαίνεται σε αρχική βάση ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, που εμμένει στην άποψή του για πέντε διαιτητές, παρά το γεγονός πως αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Ο διαιτητής της τελικής γραμμής, ενώ ήταν στην ευθεία του τέρματος, δεν κατόρθωσε να αξιολογήσει σωστά την περίπτωση και το αποτέλεσμα έμεινε ως είχε εκείνη τη στιγμή, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Στην ίδια γραμμή με τον κ. Πλατινί τάσσεται και ο επικεφαλής των διαιτητών, Πιερλουίτζι Κολίνα, που τόνισε πως το λάθος είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι τα διαιτητικά λάθη είναι και αυτά μέρος του παιχνιδιού, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις των πρώην συναδέλφων του. «Αν δεν είχε γίνει αυτή η φάση, κανένας δεν θα σχολίαζε το παραμικρό. Είναι ήσσονος σημασίας, καθώς είναι μεμονωμένο συμβάν. Τα τελευταία χρόνια, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες αγώνες σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Κυπέλλου και αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε λάθος. Ανθρωποι είμαστε!», δήλωσε. 

Η τελική απόφαση της IFAB αναμένεται να επιλέξει μία από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, καθώς στην πορεία του διαγωνισμού απορρίφθηκαν άλλες οκτώ
Λαμβάνοντας υπόψη πως μία εκ των δύο τελικώς θα επιλεγεί, η UEFA θα έχει την ευχέρεια να μην εφαρμόσει το μέτρο αν το θελήσει, μια και δεν θα έχει η ίδια αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Το τεχνικό σκέλος της προτεινόμενης λειτουργίας ανέλυσε στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Goalref, Ρενέ Ντάνκλερ. Η Goalref είναι μία εκ των δύο υποψηφίων εταιρειών που διεκδικούν τον διαγωνισμό (η έτερη λέγεται Hawkeye) και ο κ. Ντάνκλερ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πρόγραμμα που προτείνει η εταιρεία του. «Το σύστημα λειτουργεί και στις δύο εστίες, με 10 κεραίες τοποθετημένες στα δύο κάθετα δοκάρια αλλά και στο οριζόντιο, ενώ άλλη μία θα βρίσκεται υπό του εδάφους. Αυτές θα συγχρονίζονται με ηλεκτρονικά πηνία τοποθετημένα εντός της μπάλας και όταν εκείνη περνάει τη γραμμή, θα ειδοποιεί εντός μισού δευτερολέπτου το ρολόι του διαιτητή».

Αυτή η τεχνική δοκιμάζεται τους τελευταίους 9 μήνες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ εδώ κι ένα χρόνο χρησιμοποιείται και σε αγώνες χειροσφαίρισης του γερμανικού πρωταθλήματος με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που προσδίδει αξιοπιστία στον μηχανισμό λειτουργίας. Αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δήλωσαν πως προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την καινοτόμο τεχνολογία, με σημαντικότερο εκείνο της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει η απαιτούμενη συνεννόηση μεταξύ των Αρχών σε συνάρτηση με την απόφαση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: