"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Θέτουν θέμα "Μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα !!!

Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τα άλλα, «ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα μπορεί να έχει συνομιλίες».

«Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».
«Παρά την ύπαρξη διαφόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα υποβολή αιτήματος για χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ ή για έναρξη νέας διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΧ, καθώς και για χρήση άλλων μηχανισμών του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι μέχρι στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, την βούλησή του να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην Αχρίδα.

Ανέφερε επίσης ότι θα επικοινωνήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε, «θα συζητήσουμε και με τις ελληνικές Αρχές. Αμέσως μετά την επίσκεψή μου εδώ, θα αποστείλω τον ειδικό εκπρόσωπό μου Μάθιου Νίμιτς στην Ελλάδα για να μεταφέρει τι συζητήσαμε εδώ. Προσωπικά θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον κ. Σαμαρά για να βοηθήσω στην επιτάχυνση της διαδικασίας». 

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «δύο γειτονικές χώρες δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την περιφερειακή συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ανάπτυξη» και δεσμεύτηκε ότι «ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία».

«Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ είπε ότι ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική πλευρά, να απευθύνει έκκληση «για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης».

«Ζήτησα ακόμη η Ελλάδα να τηρήσει το προβλεπόμενο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τηρεί την Ενδιάμεση Συμφωνία. Έλαβα διαβεβαιώσεις ότι ο γ.γ. με την πρώτη ευκαιρία θα συζητήσει επ’ αυτών των θεμάτων και θα ζητήσει από την νέα ελληνική Κυβέρνηση να σεβαστεί αυτό που οικειοθελώς ανέλαβε ως υποχρέωση», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, ο κ. Ιβάνοφ είπε επίσης στον κ. Μάθιου Νίμιτς που συνοδεύει τον γ.γ. του ΟΗΕ: «Η εξεύρεση λύσης είναι δυνατή. Περιμένω από εσάς να απευθύνετε έκκληση προς την άλλη πλευρά να τηρήσει αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις και να μην υπεισέρχεται σε άλλα θέματα, όπως η γλώσσα και τα ζητήματα ταυτότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης, στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Ο κ. Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ «παραμένει εποικοδομητική στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτοιμη για συναντήσεις επιπέδου κορυφής και για την εξέταση νέων πρωτοβουλιών και εντατικοποίησης του διαλόγου». Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, «επιμένει στην πλήρη τήρηση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένει στήριξη από τον διαμεσολαβητή Νίμιτς».
Ο κ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ακόμη πως «μέχρι σήμερα έχει καλέσει αρκετές φορές τον Κάρολο Παπούλια για συνάντηση, όμως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ανταποκρίθηκε».

«Περιμένουμε από την ελληνική πλευρά, στο πνεύμα της καλής γειτονίας, να επιδείξει ευελιξία και καλή διάθεση για να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα και να δοθεί ώθηση στη διαδικασία με στόχο την υπέρβαση της διαφοράς στο θέμα του ονόματος, η επίλυση του οποίου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και των δύο λαών», επισήμανε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ.

Χθες το μεσημέρι, ο γ.γ. του ΟΗΕ απηύθυνε ομιλία από το βήμα της Βουλής της ΠΓΔΜ.


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: