"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Aναγκαστική η αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής του στη Μεση Ανατολή

(Photo: Ισραηλινή οικογένεια παρακολουθεί -εκ του ασφαλούς για την ώρα-  τα τεκτενόμενα στη Συρία απο τα υψώματα του Γκολάν...)

Της Jodi Rudoren / THE NEW YORK TIMES 

Στα Υψώματα του Γκολάν, τόσο κοντά στα σύνορα με τη Συρία ώστε να ακούγεται αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «ο υπόκωφος κρότος των βλημάτων» που πέφτουν από την άλλη μεριά, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ παρατήρησε πριν από μερικές ημέρες ότι η καρέκλα του Μπασάρ αλ Ασαντ στην εξουσία έχει αρχίσει να τρίζει.  

«Η διάλυση δεν είναι αφηρημένη, είναι πραγματική και ζυγώνει όλο και περισσότερο», υπογράμμισε ύστερα από συνομιλία του με τον τοπικό διοικητή της περιοχής.

Η μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία, παρότι είναι ευπρόσδεκτη, αναδεικνύει μία σειρά προβλημάτων για το Ισραήλ που διαρκώς επιδεινώνονται. Οι ισραηλινοί ηγέτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και για την περίπτωση να φτάσουν τα όπλα αυτά στα χέρια ομάδων που εναντιώνονται στο Ισραήλ, για την περίπτωση που ορδές προσφύγων εμφανιστούν στα σύνορά του αλλά και για την πιθανότητα που υπάρχει να μετατραπούν τα Υψώματα του Γκολάν «σε μια περιοχή ανομίας όπου ενδέχεται να αρχίσουν να δρουν τρομοκρατικά στοιχεία», σύμφωνα με τον Εχουντ Μπαράκ. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι η πτώση της κυβέρνησης της Συρίας θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο.

Πέρα από αυτά, η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία ύστερα από τη δολοφονία αρκετών μελών του στενού κύκλου του Ασαντ, μόλις μερικές ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι αραβικές εξεγέρσεις των τελευταίων 18 μηνών προκάλεσαν την κατάρρευση όλων των στρατηγικών εκτιμήσεων του Ισραήλ σχετικά με μια περιοχή που ανέκαθεν θεωρούνταν εχθρική μεν, σταθερή δε.

Μην ανησυχώντας πλέον για τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει ένα σύνολο πολύπλοκων υπολογισμών:


Πρέπει να χτυπήσει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας όπως είχε κάνει το 2007 όταν χτύπησε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα των Σύρων, ή μήπως μια τέτοια αντίδραση θα ισχυροποιούσε τη θέση του Ασαντ και θα προκαλούσε τη συσπείρωση των Αράβων; 

Πρέπει να δράσει μόνο του ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ή να επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με όπλα τη διπλωματία και τις διεθνείς κυρώσεις; 

Πρέπει να δράσει πιο σθεναρά ενάντια στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Πώς πρέπει να εκλάβει την αλλαγή του σκηνικού στην Αίγυπτο όπου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους;

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι η διάλυση της Μέσης Ανατολής. Μια νέα μορφή χάους αντικαθιστά το χάος που υπήρχε. Τα δεδομένα με τα οποία δουλεύουμε στην περιοχή αλλάζουν και οι συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν δε γίνεται να επαναληφθούν», δήλωσε αναφορικά με την κατάσταση ο Ντορ Γκολντ, διπλωμάτης και διευθυντής του Κέντρου Δημοσίων Υποθέσεων του Ισραήλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας πως «το χάος δεν αποτελεί ποτέ ευκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: