"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ντοπαρισμένα μετάλλια

Μέρες Ολυμπιακών Αγώνων και οι ειδήσεις για ντοπαρισμένους αθλητές αρχίζουν να κάνουν το γύρο του κόσμου. 

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα μετάλλια -και κάποιας μορφής ντόπα- πάνε συνήθως μαζί. Ας αφήσουμε κατά μέρος τους καθωσπρεπισμούς και ας συμβιβασθούμε με την πραγματικότητα. Ο κόσμος του πρωταθλητισμού -αυτού του τόσο υψηλού διεθνούς ανταγωνισμού -είναι ταυτισμένος με πάσης φύσεως και προελεύσεως συμπληρώματα και φάρμακα.

Το ζητούμενο δεν είναι αν η πλειονότητα των αθλητών αυτού του επιπέδου λαμβάνει τέτοιες ουσίες, αλλά αν πιάνεται. Και επ΄αυτού υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία για το πότε και πώς λαμβάνουν τις διάφορες ουσίες και πώς αυτές αποβάλλονται, ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα στους ελέγχους που διενεργούν κάθε φορά οι αρμόδιοι φορείς.

Η υπόθεση Κεντέρη-Θάνου που συγκλόνισε την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη πριν από οκτώ χρόνια (στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004) τέτοιες μέρες είναι πασίγνωστη και έκλεισε άδοξα ύστερα από αργόσυρτες δικαστικές διαδικασίες πριν από μερικούς μήνες.

Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ολόκληρη η αλήθεια, αν και οι πάντες υποψιάζονται την πραγματικότητα. Τότε (το 2004) ήταν που αποκαλύφθηκε το διαβόητο σχέδιο «Κόροιβος» (τι ειρωνεία, να έχει και το όνομα του πρώτου καταγεγραμμένου ολυμπιονίκη της αρχαιότητας) που είχαν καταθέσει δυο επίλεκτοι και πασίγνωστοι προπονητές για να ντοπάρουν δεκάδες Ελληνες αθλητές για να διεκδικήσουν μετάλλια στους αγώνες της Αθήνας.


Τέτοιες και άλλες πολλές ιστορίες καταγράφονται σε όλες τις εποχές και όσο προχωρεί ο έλεγχος και το αντιντόμπινγκ, άλλο τόσο εξελίσσεται και η βιομηχανία που θέλει διαρκώς και νέα ρεκόρ από ανθρώπους με πεπερασμένα όρια.

Τα νέα κρούσματα για τον ελληνικό αθλητισμό αποτελούν απλώς την αναμενόμενη συνέχεια, χωρίς να είναι όλα και όλοι ίδιοι. Προφανώς και επειδή τα συμφέροντα που διακυβεύονται κάθε φορά είναι τεράστια και υπερεθνικά οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις κρίσεις μας.  

Ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει, καθώς οι υψηλές αποδόσεις πάνε μαζί με τις υψηλές δόσεις...

Editorial της "Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια: