"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 7 στις 10 επιχειρήσεις στα νησιά φοροδιαφεύγουν !

Της Μαρίας Βουργάνα

Το «πάρτι» της φοροδιαφυγής καλά κρατεί. Η θερινή εξόρμηση του ΣΔΟΕ στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας αποκαλύπτει έξαρση της φοροδιαφυγής.  

Σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν, με το ποσοστό της παραβατικότητας σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει ακόμη και το 100%. Οι καταστηματάρχες «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις, «κλέβοντας» με τον τρόπο αυτό από το Δημόσιο το ΦΠΑ που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές.

Μέσα σε 17 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν 1.410 φορολογικούς ελέγχους και «συνέλαβαν» 805 παραβάτες που είχαν διαπράξει 22.435 φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή κάθε καταστηματάρχης είχε υποπέσει σε 28 φοροπαραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 57,1% αλλά ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, το ποσοστό παραβατικότητας εκτοξεύεται ακόμη και στο 100%. Συγκεκριμένα στην Κω το ΣΔΟΕ έλεγξε 42 επιχειρήσεις και βρήκε 1.103 παραβάσεις και στις 42 επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα. Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Εύβοια όπου ελέγχθηκαν 81 επιχειρήσεις, με τις 44 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 54,3%) να έχουν διαπράξει 12.829 φορολογικές παραβάσεις.


Μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας εντοπίστηκαν στη Σαντορίνη 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% και στην Κέρκυρα 75%. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων, μη τήρηση, ανακριβής ή ελλιπής τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, υποτιμολόγηση των εσόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οργανωμένου τουρισμού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που έχουν κάνει απόβαση στα νησιά επισκέπτονται μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, καταστήματα τουριστικών ειδών.

Το ΣΔΟΕ για τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους έχει προγραμματίσει και διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Στόχος των ελέγχων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία κλίματος πρόληψης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: