"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Tα σενάρια που απειλούν την ασφάλειά τους


Οσο τα βλέμματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι στραμμένα στα γήπεδα και στα ρεκόρ, παράλληλα θα διεξάγεται ένας άλλος αγώνας, πολύ απαιτητικός σε μια άλλη ολυμπιακή δοκιμασία: τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν το Ισραήλ αποφασίσει να βομβαρδίσει το Ιράν ή αν ξεσπάσει μια ξαφνική κρίση κατά τη διάρκεια των Αγώνων;

Βρετανοί διπλωμάτες, αξιωματούχοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και η αστυνομία, που απαρτίζουν το Κέντρο Συντονισμού της Διοργάνωσης, έχουν προβλέψει κάθε πιθανό σενάριο τους τελευταίους 9 μήνες, ώστε στην -απευκταία- περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό, να δράσουν άμεσα και μεθοδικά. Πολλή προσοχή και σημασία έχει δοθεί στα μέτρα ασφαλείας και στην περιφρούρηση από ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ωστόσο, πρόβλημα στους ιθύνοντες θα δημιουργηθεί και στην περίπτωση κατά την οποία ξεσπάσει πόλεμος ή πραξικόπημα, όταν στην ίδια περίοδο θα βρίσκονται στο Λονδίνο περίπου 120 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαφορετικών κρατών. Μια πιθανή επίθεση ισραηλινών δυνάμεων κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν θεωρείται διόλου απίθανη πλέον, ειδικά μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. 

«Πρέπει να υπολογίσουμε όλες τις πιθανές διακλαδώσεις», ανέφερε Βρετανός πρώην αξιωματικός, συνεχίζοντας: «Επρεπε να σκεφθούμε και να προβλέψουμε πού θα βρίσκεται η κάθε ομάδα, αλλά και ποιοι ηγέτες θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ακόμη, είμαστε προετοιμασμένοι ότι το Ιράν πιθανώς να μας κατηγορήσει».  

Γι' αυτόν τον λόγο, μια ομάδα διπλωματών θα βρίσκεται σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο λειτουργώντας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και το Κέντρο Συντονισμού προκειμένου να ενημερώνουν ταχύτατα τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αστυνομία και οι διπλωμάτες θα κρίνουν και θα ενημερώνουν για τους χώρους και τα πρόσωπα που θα χρειάζονται ειδική ή επιπλέον φύλαξη και προστασία. «Εάν συμβεί οτιδήποτε, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως οι αντιδράσεις θα είναι διαφορετικές, από πλευράς των ξένων ηγετών, προφανώς λόγω διαφορετικής κουλτούρας», ανέφερε ο κ. Σάιμον Μάρτιν επικεφαλής Πρωτοκόλλου του υπ. Εξωτερικών.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία έχουν προβλεφθεί ως ενδεχόμενα και η πιθανότητα σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες καταστάσεις που έχουν εξεταστεί. Διεξήχθησαν πολλές ασκήσεις, στις οποίες αξιωματικοί αναπαριστούσαν ξένους ηγέτες, ακτιβιστές, πιεστικούς δημοσιογράφους και αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα δράσει η αστυνομία σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος. Οι ασκήσεις προέβλεπαν επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Τύπου, στο Κέντρο Συντονισμού, στις αποστολές των ομάδων και σε άλλα σημεία που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου». 

Οπως αναφέρει ο Φίλιπ Μπάτσον, επικεφαλής του τομέα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών: «Πραγματοποιήσαμε τέσσερις ασκήσεις τους τελευταίους 9 μήνες. Αυξήσαμε σταδιακά τη σοβαρότητα των σεναρίων και το τελευταίο τον Απρίλιο παρουσίαζε μια κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ένα σενάριο προέβλεπε πως έχει γίνει πραξικόπημα σε μια χώρα και ο ηγέτης αυτής της χώρας που δεν αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς επισκεπτόταν το Λονδίνο, οπότε αναλύσαμε το τι πρέπει να κάνουμε...».

Αλλες περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν ένα έντονο φυσικό φαινόμενο (παρόμοιο με το ηφαίστειο της Ισλανδίας προ διετίας), αλλά και η σύλληψη ενός μέλους μιας εκ των ολυμπιακών ομάδων. Οποια και αν είναι η πιθανότητα, ο στόχος είναι πάντοτε ο ίδιος, δηλαδή η διαφύλαξη της ασφάλειας επισκεπτών, αθλητών και πολιτών. Κοιτάζοντας παλαιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αριθμοί δεν μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερο προβληματισμό στους διοργανωτές, παρ' όλα αυτά το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως πολλοί αξιωματούχοι έχοντας διαπιστεύσεις αποφασίζουν την τελευταία στιγμή αν θα παραστούν ή όχι στους Αγώνες.

Από τους 120 αξιωματούχους κρατών που αναμένονται, μόνο 70 έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους για την τελετή έναρξης της 27ης Ιουλίου. Οι αριθμοί είναι με το μέρος των Αρχών, αν κρίνουμε από παλαιότερες διοργανώσεις. Στους χειμερινούς αγώνες του Βανκούβερ, το 2010, ανάμεσα στους 75.000 αθλητές, υπαλλήλους, αξιωματούχους που παρέστησαν μόνο οι 25 χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες περιπτώσεις». Ενα φυλλάδιο θα μοιραστεί στο Κέντρο Συντονισμού πριν από τους Αγώνες, προκειμένου τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις ασκήσεις να χρησιμεύσουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων και περισσότεροι άνθρωποι να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης τους σε περίπτωση προβλημάτων. Δεν θα υπάρχουν εξειδικευμένες πληροφορίες, αλλά ένα γενικό πλαίσιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: