"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Συναγερμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες40 χρόνια μετά το Μόναχο

Της Ντίας Ζάβρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Ισραήλ, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, φοβούμενο για μία «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον αθλητών του κατά τη διάρκεια του αθλητικού γεγονός της χρονιάς

Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Sunday Times, το Τελ Αβίβ έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τις αποστολές του στο Λονδίνο, ενώ μία ειδική ομάδα της Μοσάντ βρίσκεται στην Ευρώπη «εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τους τρομοκράτες που ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Λονδίνο».

Και μολονότι ο Ισραηλινός στρατηγός Αμος Γκιλάντ σπεύδει να διαψεύσει την πληροφορία (περί επιχείρησης της Μοσάντ), κάνοντας λόγο για «αποκυήματα της φαντασίας» και τονίζοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ένα μέτρο», η πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την ανησυχία της ότι ο εφιάλτης του Μονάχου μπορεί να επαναληφθεί -αυτή τη φορά στο Λονδίνο.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου -που ξεκινούν την Παρασκευή- συμπίπτουν με τα σαράντα χρόνια από την επίθεση Παλαιστινίων στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα Ισραηλινοί αθλητές και προπονητές.

Στην απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε ανοιχτά και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, όπως κατέδειξε και η επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο Μπουργκάς εναντίον Ισραηλινών τουριστών -επίθεση που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «πρόβα» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Νετανιάχου απέφυγε, πάντως, να προβεί σε συγκεκριμένες πληροφορίες, αν και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι την ασφάλεια της ισραηλινής ομάδας στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν αναλάβει μέλη της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Σύμφωνα πάντως με τους Sunday Times, η Σκότλαντ Γιαρντ και η ΜΙ5 επανεξετάζουν επίσης την απειλή κατά της ισραηλινής αντιπροσωπίας μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του λεωφορείου με Ισραηλινούς τουρίστες στη Βουλγαρία.


Οι βρετανικές Αρχές έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 17.000 άνδρες του στρατού και 7.000 φρουρούς από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Αγώνων. Στα υπόγεια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχουν εγκατασταθεί δωμάτια πανικού για να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι VIP σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν καθησυχάζει το Ισραήλ, το οποίο φαίνεται να αναλαμβάνει... προσωπικά την προστασία των αθλητών του. Ετσι, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών έχει ήδη αποστείλει ομάδα με την κωδική ονομασία «Ξιφολόγχη» και με αποστολή τον εντοπισμό λευκών Ευρωπαίων που πιστεύεται ότι έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Στο στόχαστρο των μελών της «Ξιφολόγχης» βρίσκεται κυρίως ένας άνδρας, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου στο όνομα Ντέιβιντ Τζέφερσον, για τον οποίο πιστεύεται ότι διέφυγε μετά την επίθεση στο Μπουργκάς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: