"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Συρία η Αγκυρα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Εντονη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται πλέον όχι μόνο εντός των συριακών συνόρων (οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται χθες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας) αλλά και πέριξ αυτών, καθώς οι γειτονικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τα... χειρότερα, κοινώς για μια έσχατη μάχη μεταξύ καθεστωτικών (Μπασάρ αλ Ασαντ) και αντικαθεστωτικών (Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, Ελεύθερος Συριακός Στρατός), από την έκβαση της οποίας αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κριθούν οι μελλοντικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ενδεικτικό όσων «μαγειρεύονται» στην περιοχή είναι το γεγονός πως χθες η Τουρκία απέστειλε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα μήκους 911 χλμ. σύνορά της με τη Συρία.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έκανε λόγο για μια φάλαγγα περίπου 20 οχημάτων τα οποία κινήθηκαν προς την επαρχία Κιλίς μεταφέροντας στρατεύματα, πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα.

Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οι Τούρκοι προτίθενται να εισβάλουν στη Συρία, εντούτοις οι παραπάνω στρατιωτικές κινήσεις φανερώνουν τον βαθμό της τουρκικής ανησυχίας για όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα φοβάται μήπως οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), εκμεταλλευόμενοι το χάος, καταφέρουν να ενισχύσουν τη δύναμή τους στη βόρεια Συρία, μια περιοχή της οποίας ο πληθυσμός αποτελείται άλλωστε σε μεγάλο βαθμό από Κούρδους (συνολικά στη Συρία λέγεται πως ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Κούρδοι).

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στο PKK φέρονται ήδη να ελέγχουν περιοχές κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Κι όλα αυτά ενώ μόλις πριν μερικές ημέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (άλλοτε φίλος αλλά πλέον μέγας πολέμιος του Μπασάρ αλ Ασαντ) είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής στη Συρία σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις προερχόμενες από εκεί.

Συνολικά, από την αρχή της εξέγερσης μέχρι σήμερα, περίπου 44.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία.

Μάλιστα, μεταξύ αυτών λέγεται πως ήταν και 12 αξιωματικοί των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και ενός υπαρχηγού της αστυνομίας, που αυτομόλησαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ τον ίδιο δρόμο (αυτόν της αποστασίας) ακολούθησε χθες και ο επικεφαλής της συριακής διπλωματικής αποστολής στο Λονδίνο.

Ο λόγος για τον Χάλεντ αλ Αγιούμπι, ο οποίος παραιτήθηκε με την αιτιολογία πως δεν επιθυμεί «να εκπροσωπεί ένα καθεστώς που έχει διαπράξει τέτοιες βίαιες ενέργειες εναντίον του ίδιου του λαού του».

Αντιπολίτευση
Αναζητά συμμαχίες
Αναζητώντας συμμαχίες στον πόλεμο ενάντια στον Ασαντ, ο ηγέτης των Σύρων αντικαθεστωτικών, Αμπντελμπασέντ Σίντα, βρέθηκε χθες στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, είχε επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ανεπισήμως, οι Σύροι αντάρτες λέγεται πως λαμβάνουν ήδη στρατιωτική βοήθεια από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και ενδεχομένως την Τουρκία. Αντιθέτως, στο πλευρό του Ασαντ έχει πάρει θέση το Ιράν και η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: