"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KENYA: Αποκτά τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να διαθέσει μικρά μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην Κένυα, στο πλαίσιο ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας που υπερβαίνει τα 40 εκατ. δολάρια, για να βοηθήσει τέσσερις χώρες της Αφρικής να αντιμετωπίσουν την αλ Κάιντα και τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Η Κένυα, βάσει των σχεδιασμών του Πενταγώνου, θα λάβει οκτώ μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Raven, τα οποία μπορούν να εντοπίζουν στόχους.


"Η βοήθεια αυτή θα βελτιώσει την τακτική αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή εμβέλεια των ένοπλων δυνάμεων της Κένυας που εμπλέκονται σε ΑΤ(αντιτρομοκρατικές) επιχειρήσεις εναντίον της Σεμπάμπ στη Σομαλία", αναφέρει σχετικό έγγραφο του Πενταγώνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 
Τα αεροσκάφη αυτά, που μεταφέρονται από στρατιώτες, εντάσσονται σε ένα πακέτο βοήθειας συνολικής αξίας 41,4 εκατ. δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα φορτηγά οχήματα, επικοινωνιακός εξοπλισμός και τουφέκια για το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί και την Ουγκάντα, αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν συστήματα Raven στην Ουγκάντα πέρυσι, επικαλούμενοι αξιωματούχους και έγγραφα.


Το υπουργείο Άμυνας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές. Η διαδικασία μεταφοράς οπλικών συστημάτων ελέγχεται από το υπουργείο Εξωτερικών και υπόκειται σε έγκριση από το Κογκρέσο.

Το Raven κατασκευάζεται από μια εταιρία που εδρεύει στην Καλιφόρνια, την AeroVironment Inc. Έχει βάρος 1,9 κιλό, άνοιγμα φτερών 1,37 μ., και μπορεί να στέλνει σε πραγματικό χρόνο έγχρωμο βίντεο ή εικόνες στο υπέρυθρο φάσμα στους χειριστές τους στο έδαφος και άλλους χρήστες ημέρα ή νύχτα.

realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: