"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: To μεγαλύτερι έγκλημα πολέμου κατά της Παιδικής Ηλικίας

Ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τα παιδιά της Συρίας καθώς μαίνονται συγκρούσεις που απειλούν το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά, καταγγέλλει σήμερα βρετανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με τίτλο «Συρία: Ενας πόλεμος κατά της Παιδικής Ηλικίας», η οργάνωση War Child, με έδρα το Λονδίνο, κατηγορεί, σε έκθεση, τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και την αντιπολίτευση ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά στους 16 φονικούς μήνες του πολέμου στη Συρία.
«Και τα δύο μέρη είναι ένοχα για εγκλήματα πολέμου», γράφει η έκθεση, που καταγράφει τις απελπιστικές συνθήκες στις οποίες ζουν τα παιδιά.
«Παιδιά και έφηβοι έχουν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες, έχουν κρατηθεί παρανόμως, έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικώς, έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες, έχουν απαχθεί και βασανιστεί, δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και έχουν γίνει, ηθελημένα, στόχοι σε βίαιες επιθέσεις», γράφει η έκθεση.
Καταγγέλλεται επίσης «η έλλειψη ενότητας σε διεθνές επίπεδο» για την προστασία των παιδιών. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι 1.200 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στους 15 μήνες των συγκρούσεων.
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Ραντίκα Κουμαρασβάμι δήλωσε ότι δεν έχει δει ποτέ άλλοτε τόσο ανηλεή σύγκρουση για τα παιδιά:

«Πολλοί λιποτάκτες λένε ότι πυροβολούσαν κατοικημένες περιοχές και είδαν παιδιά νεκρά και ακρωτηριασμένα... Εχουμε καταγγελίες για βασανισμούς παιδιών και παιδιά παραμορφωμένα από αυτούς. Πολλοί, ακόμη και τα ίδια τα θύματα, είπαν ότι τους χρησιμοποίησαν σαν ανθρώπινες ασπίδες. Σε μερικές περιπτώσεις έδεσαν παιδιά μπροστά σε τεθωρακισμένα ώστε να μην δεχθούν πυρά», είπε.
«Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι. Θάνατοι και ακρωτηριασμοί είναι κάτι που έχουμε ξανασυναντήσει, αλλά βασανισμοί κρατουμένων ηλικίας ακόμη και 10 ετών είναι κάτι εντελώς πρωτοφανές, που δεν έχουμε δει αλλού», τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Οι νέες συγκρούσεις γίνονται εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την απειλή της Συρίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Η Δαμασκός είπε την Δευτέρα ότι τέτοια όπλα δεν θα αναπτυχθούν εντός της Συρίας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επίθεσης από το εξωτερικό. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: