"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΡΑΝ: O Aχμαντινετζαντ λογοκρίνει τα... κοτόπουλα

Το σύνδρομο της Αντουανέτας στοιχειώνει τις χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή - φθάνουν τις 58, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Ιδιαιτέρως στις χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα η εξουσία τρέμει περισσότερο τη λαϊκή οργή. Διότι αλλιώς τρομάζουν την αμερικανική ελίτ οι «αγανακτισμένοι» της Γουόλ Στριτ και αλλιώς τρομάζουν την ιρανική οι αντικαθεστωτικοί. Και οι ΗΠΑ διατηρούν τη θανατική ποινή. Και στις ΗΠΑ ανθούν η θρησκευτική μισαλλοδοξία και η κοινωνική εσωστρέφεια. Αλλά ο Ομπάμα δεν φοβάται μήπως έχει την τύχη του Σαντάμ ή του Καντάφι.

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά στο Ιράν, θα μπορούσαν να είναι εξόχως κωμικά. Η είδηση αφορά στα πουλερικά. Λόγω του διεθνούς εμπάργκο, η τιμή του κοτόπουλου εκτινάχθηκε μέσα σε μία εβδομάδα από τα 1,40 στα 4 ευρώ το κιλό. Η κυβέρνηση έθεσε το αγαθό στη διατίμηση και οι Ιρανοί μπορούν να αγοράσουν κοτόπουλο με 2 ευρώ από τους συνεταιρισμούς. Οχι όλοι. Μόνο όσοι διαθέτουν και χρήμα και χρόνο, αφού χρειάζεται να μείνουν κάποιες ώρες στην ουρά.  

Ο Αχμαντινετζάντ θορυβήθηκε. Και λογόκρινε τα κοτόπουλα! Και στα ΜΜΕ και στο σινεμά. Απαγορεύτηκε να αναφέρεται κανείς σε αυτά ή να φαίνεται κάποιος να τα ξεκοκαλίζει. Μέχρι που σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή έγινε λόγος για την τιμή που είχαν τα πορτοκάλια το 1986. Αμέσως λογοκρίθηκαν και τα πορτοκάλια! Κι αυτά μόνο οι πλούσιοι μπορούν πλέον να τα γευτούν. 


Αλλά είπαμε: «Οποιος τραβάει σπαθί θα χαθεί από σπαθί», έλεγαν στον Μεσαίωνα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: