Πίσω όμως από τη βιτρίνα των αθλητικών ικανοτήτων και της παγκόσμιας αρμονίας, κυριαρχούν τα πιο ωμά οικονομικά συμφέροντα. Στον πυρήνα βρίσκεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία προωθεί τους Αγώνες και αποφασίζει τον τόπο διεξαγωγής τους. Παρ' ότι κατά διαστήματα η ΔΟΕ έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με σκάνδαλα - που συνήθως αφορούν τον χρηματισμό ή την αθέμιτη εύνοια των μελών - τα περιστατικά αυτά μάς αποπροσανατολίζουν από το βαθύτερο πρόβλημα: ουσιαστικά πρόκειται για μια ελιτίστικη, δυναστική και απροκάλυπτα εμπορευματοποιημένη οργάνωση.
Η μονομανής μικροδιαχείριση του «brand» των Ολυμπιακών Αγώνων κατ' αυτόν τον τρόπο εγείρει ένα πρόσθετο ζήτημα: η ΔΟΕ έχει μετατρέψει τους Αγώνες σε εμπορική «μπίζνα». Στο Λονδίνο λωρίδες αυτοκινητοδρόμων που καλύπτουν πάνω από 400 χλμ. έχουν εξασφαλιστεί για αποκλειστική χρήση όχι μόνο από αθλητές και διασημότητες της Επιτροπής, αλλά και από εταιρικούς χορηγούς. Ακόμη και η λαμπαδηδρομία για τη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας έτυχε εμπορικής εκμετάλλευσης.
Ο Μάικλ Ρ. Πέιν, πρώην διευθυντής του τμήματος Μάρκετινγκ της Επιτροπής, έχει χαρακτηρίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το μεγαλύτερο σε διάρκεια τηλεοπτικό σποτ στον πλανήτη».
Το πιο ανησυχητικό, ενδεχομένως, γεγονός είναι το ότι η ΔΟΕ δίνει κίνητρο στους υπεύθυνους ασφαλείας των πόλεων που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση για να ξοδέψουν εξωφρενικά υψηλά ποσά και να «στρατιωτικοποιήσουν» τους δημόσιους χώρους. Η ΔΟΕ τείνει να ευνοεί τις υποψηφιότητες πόλεων που «εγγυώνται την ασφάλεια», και έτσι οι κυβερνήσεις συχνά χρησιμοποιούν τους Αγώνες ως ιδανική ευκαιρία για να εξοπλίσουν τις αποθήκες των σωμάτων ασφαλείας με τα καλύτερα όπλα που διατίθενται στην αγορά.
Οι επισκέπτες του Λονδίνου, όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου, δεν θα έχουν άδικο αν νιώσουν ξαφνικά ότι βρέθηκαν σε συνέδριο βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού. Ελικόπτερα, μαχητικά τζετ και μονάδες πυροτεχνουργών θα τελούν εν εγρηγόρσει. Σχεδόν 13.500 βρετανοί στρατιωτικοί θα πραγματοποιούν περιπολίες - δηλαδή κατά 4.000 περισσότεροι απ' όσους υπηρετούν αυτή την περίοδο στο Αφγανιστάν.
Τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να φέρουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι κάτοικοι του Λονδίνου που γνωρίζουν ότι το υπουργείο Αμυνας εγκατέστησε εκτοξευτές πυραύλων στις στέγες των κατοικιών τους έχουν κάθε λόγο να αναρωτηθούν μήπως και οι ίδιοι έγιναν άθελά τους πρωταρχικός στόχος για τους τρομοκράτες. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, είναι δύσκολο να ταιριάξει η εικόνα του «βαρέος πυροβολικού» με τα ολυμπιακά ιδεώδη της ειρήνης και της κατανόησης.
Σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς, ο κόσμος μας χρειάζεται τη μικρή αυτή υπέρβαση που μπορεί να προσφέρει μια αθλητική διοργάνωση, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δυστυχώς, η υπεροψία και η αδιαφορία που επιδεικνύει η ΔΟΕ πίσω από τη θεαματική βιτρίνα είναι απολύτως συνηθισμένη και καθόλου υπερβατική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου