"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σε σκάνδαλο εκτυλίσσεται διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος αυτόματης αναγνώρισης αποτυπωμάτων !


Σε σκάνδαλο εκτυλίσσεται διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος αυτόματης αναγνώρισης αποτυπωμάτων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και  κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας σοβαρών καταγγελιών για ατασθαλίες στη διαδικασία προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών που μετέχουν σε αυτόν! Η υπόθεση μάλιστα φέρεται να συνδέεται και με αποστρατείες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στις πρόσφατες κρίσεις, καθώς,  η υπόθεση απασχόλησε κατ’ επανάληψιν το αρχηγείο της αστυνομίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ξεκίνησε να υλοποιείται μέσω της διαχειριστικής αρχής «Κοινωνία της Πληροφορίας». Εχει προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μέσω του προγράμματος - λογισμικού, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών επρόκειτο να αποκτήσει ψηφιακό αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει - ταυτοποιεί αυτόματα κάθε νέο αποτύπωμα που προστίθεται στη βάση δεδομένων της.

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας κύλησε ομαλά. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και συγκροτήθηκε ομάδα έργου που συμφώνησε και συνέταξε τη «διακήρυξη», τα τεχνικά δηλαδή χαρακτηριστικά του έργου και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γινόταν η αξιολόγηση των εταιρειών που μετείχαν στον διαγωνισμό. Οπως παραδέχονται πηγές τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. όσο και από την ΚτΠ, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αντιγράφηκαν από το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, όχι όμως και τα κριτήρια μέσω των οποίων θα γινόταν η αξιολόγηση των εταιρειών...

Δημιουργήθηκε μαθηματικός τύπος, ο οποίος ανάλογα με τα αποτελέσματα των τεχνικών δοκιμών θα «βαθμολογούσε» τις υποψήφιες εταιρείες. Στις αρχές του χρόνου, λοιπόν, η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης που είχε στο μεταξύ συγκροτηθεί ταξίδεψε στην έδρα των εταιρειών στο εξωτερικό για να πραγματοποιήσει τις τεχνικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα ωστόσο ήταν μάλλον μη αναμενόμενα.

Πρώτον, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο αναδείχθηκε σύστημα εταιρείας που παρουσίασε 31 σφάλματα στις 130 «αναζητήσεις», δεύτερο σύστημα εταιρείας που παρουσίασε 29 σφάλματα σε 130 αναζητήσεις και τρίτο σύστημα εταιρείας που παρουσίασε 14 λάθη σε ίδιο αριθμό αναζητήσεων. Προβάδισμα δηλαδή, σύμφωνα με τη διακήρυξη που είχε συμφωνηθεί, είχε το λογισμικό με τα περισσότερα σφάλματα!

Για την εξέλιξη της διαδικασίας πηγές της ΔΕΕ κατηγορούν ευθέως τα στελέχη της ΚτΠ. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι σκόπιμα συνεργάτες της ΚτΠ που είχαν συμμετοχή στη διαδικασία διαμόρφωσαν λανθασμένα τον τύπο για να ευνοηθούν εταιρείες με τις οποίες διατηρούν αφανείς εμπορικές σχέσεις! Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους ανέφεραν ότι «ενώ αντιγράψαμε τους Ισραηλινούς, περιέργως υπήρξε αλλαγή στον τύπο βάσει του οποίου θα γινόταν η αξιολόγηση των προσφορών». Αστυνομικοί  υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν ότι ο τύπος ήταν λάθος, παρά μόνο μετά την πραγματοποίηση των δοκιμών και καταγγέλλουν ότι εν μέσω της διαδικασίας ο πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης αντικαταστάθηκε.

Από τη μεριά τους, τόσο η ΚτΠ όσο και οι εμπειρογνώμονες που μετείχαν στην επιτροπή αξιολόγησης επισημαίνουν ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των τεχνικών προδιαγραφών συμφωνήθηκαν από κοινού με στελέχη της ΔΕΕ, καθώς και ότι «τον μαθηματικό τύπο συνέταξαν στελέχη της υπηρεσίας που εξάλλου ήταν οι μόνοι που είχαν εξειδικευμένη γνώση για να το κάνουν». Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες περί «διασυνδέσεων με ιδιωτικές εταιρείες» υπογραμμίζουν ότι τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης προέκυψαν κατόπιν κλήρωσης. Προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι τα στελέχη της ΔΕΕ θέλησαν να «δώσουν» το έργο σε συγκεκριμένες εταιρείες με τις οποίες ήδη έχουν συνεργασία. Και καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια των τεστ, ανώτατος αξιωματικός της υπηρεσίας είχε παρέμβει στη διαδικασία (παράτυπα) ζητώντας από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης να καθυστερήσουν την επίσκεψή τους στα γραφεία εταιρείας στη Γερμανία, που είχε δηλώσει προσωρινά κώλυμα να μετάσχει στη διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης.

Στα τέλη Απριλίου, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που αποστρατεύτηκε στις πρόσφατες κρίσεις, ζήτησε με επιστολή του στην ΚτΠ να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να επαναπροκηρυχθεί αφού γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στον «επίμαχο» τύπο. Η παρέμβασή του κρίθηκε αυθαίρετη, καθώς φορέας υλοποίησης του έργου είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ΔΕΕ. Για την υπόθεση, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος ήρθε σε απευθείας επαφή με τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, ενώ φέρεται να ήρθε σε ρίξη με τους αξιωματικούς των εγκληματολογικών εργαστηρίων. Τελικά, αρχές Μαΐου η επιτροπή προχώρησε στην κατακύρωση των πρακτικών. Ο φάκελος υπεβλήθη στην ΚτΠ, ενεκρίθη από το Δ.Σ. της και κοινοποιήθηκε στις τρεις εταιρείες. Πηγές των εργαστηρίων σημειώνουν ότι «οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. στην επιτροπή αρνήθηκαν να υπογράψουν τα πρακτικά».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: