"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το μαύρισμα σε σολάριουμ προκαλεί καρκίνο

Με το καλοκαίρι να κάνει πλέον και επίσημα την είσοδό του, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν σε ινστιτούτα μαυρίσματος για να αποκτήσουν το χρώμα που θα τους κάνει πιο ελκυστικούς. Η χρήση συσκευών τεχνητού μαυρίσματος είναι και με τη «βούλα» πλέον επικίνδυνη για την υγεία.

Οσοι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει σολάριουμ 50 ώρες ετησίως κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να παρουσιάσουν μελάνωμα, μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ακόμα μια έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Η διαφορά με προηγούμενες μελέτες έγκειται στο ότι μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί η ακριβής δοσολογία υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφά η ανθρώπινη επιδερμίδα, αλλά ούτε και η διαφοροποίηση ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, το χρώμα των μαλλιών και την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος εκτοξεύεται κατά 74% σε όσους κάνουν σολάριουμ, ιδίως με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας Α.

«Γεγονός είναι ότι οι βλάβες στο δέρμα λειτουργούν αθροιστικά και σε βάθος χρόνου, οπότε κάθε ώρα που περνάει κάποιος σε σολάριουμ αυξάνει γεωμετρικά και την πιθανότητα να πληγεί από καρκίνο του δέρματος», σημειώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ντιάν Λάζοβιτς και συμπληρώνει: «Πέραν πάσης αμφιβολίας, τα σολάριουμ ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και θα πρέπει όλοι να το έχουν υπόψη τους».

Η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση τους από ανήλικους και από ανθρώπους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά και να υποχρεώσει τα ινστιτούτα να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου από τη χρήση τους.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Μινεσότα / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

1 σχόλιο:

anastasia είπε...

δεν ξέρω αν προκαλεί κακό το solarium αλλά επειδή το φοβάμαι εγώ χρησιμοποιώ το sublime bronze της loreal paris και έτσι εχω κ το κεφαλι μου ησυχο! http://bit.ly/sublbronze