"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Photo: Μέλη Εξεταστικών Επιτροπών Σκανδάλων  με διαφανή στολή εργασίας...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

(...) Οι... εξεταστικές επιτροπές ψάχνουν -και θα ψάχνουν μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία- τα ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΗ των διαφόρων «ιστορικών» παλιανθρώπων που άνευ τσίπας δηλώνουν κατάπληκτοι για ό,τι συμβαίνει. Φυσικά κανένας δεν διανοήθηκε αντί για (καλοπληρωμένους χασομέρηδες;) Εξεταστικές και κουραφέξαλα (Ζήτω η αλλαξοκωλιά) να βάλουν, όπως στα δικαστήρια, ενόρκους απ' όλες τις κοινωνικές διαστρωματώσεις. Τότε θα βλέπατε πού θα πήγαινε η ακροαματικότητα των τηλε-ειδήσεων.

ΟΜΩΣ η τρέχουσα δημοκρατία απαιτεί κολύμβηση σε ασφαλή πισίνα με βατραχοπέδιλα και τσίγκινο μαγιό. Κι έτσι, «ΤΙ ΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ»!

Η αλήθεια είναι -συν το «ράδιο αρβύλα»- πως στα τέλη του Σεπτέμβρη, «με την πρώτη σταγόνα της βροχής», θα γίνει η μεγάλη κοινωνική έκρηξη. Πιθανόν ΤΟΤΕ η πασιονάρια της Κρήτης, Ντόρα, να κάνει τα θυρανοίξια της φρέσκιας ιδεολογίας, κάτι μεταξύ σταμναγκαθιού, γαϊδουραγκαθιού και πατάτας. Ολα παίζονται, όλα εκποιούνται κι όλα είναι πιθανά. Και όπως έλεγε ένας σιτεμένος κύριος προχθές, σ' έναν άλλο πιο σιτεμένο, αλλά με αέρα ευπατρίδη, κύριο, «Πριν από μία εικοσαετία και κάτι, όταν αναφέραμε το επίθετο "Μανωλίδου", ο νους μας αμέσως πήγαινε στη μοναδική Βάσω Μανωλίδου. Σήμερα... Μανωλίδου εννοούν, αποκλειστικώς, τη σύζυγο του κ. Μπουμπούκου! Ε... λοιπόν, από 'δώ και πέρα περίμενε τα χειρότερα».(...)

Απ' την άλλη, θαυμάζω την κομψή ψυχραιμία του κ. Σημίτη, που επί των ημερών του μπήκαν ακόμη πιο βαθιά τα θεμέλια της πάσης φύσεως διαφθοράς (εν αγνοία του εννοείται).

Το ίδιο και τον τροφαντό «έγκλειστο» της Ραφήνας, που έχει το θράσος να παριστά τον βουλευτή, χαριεντιζόμενος με ομοίους του. ΟΜΩΣ τα γιαούρτια θα πετρώσουν, κύριοι. Και οι μίζες θα κάνουν τις μυζήθρες σκληρές σαν πέτρες. Περιμένετε και θα δείτε.

Και όπως διάβασα κάπου, στο περίφημο ερωτηματολόγιο του Προυστ έχουν προστεθεί και τα εξής ερωτήματα:

«ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ πόσες ώρες πρέπει να ροχαλίζει, πόσα ακίνητα δικαιούται, πόσα "δάνεια" του αντιστοιχούν;»

«ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ πόση γνώση τού τι συμβαίνει γύρω του τού αντιστοιχεί; Πρέπει να γνωρίζει ή όχι σε ποια χώρα είναι άρχοντας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: