"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξεπερασμένη έπαρση

Le Monde

(...) Πίσω από την Κίνα και την Ινδία υπάρχει μια τεράστια ομάδα χωρών οι οποίες αποκαλούνταν άλλοτε υπανάπτυκτες και σήμερα φτάνουν σιγά σιγά τη Δύση: Μαλαισία, Βιετνάμ, Καζακστάν, Τυνησία, Ισημερινός...

Αλλά και μια εκπληκτική Αιθιοπία. Η πιο πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ δείχνει καταφανώς ότι οι χώρες αυτές συγκλίνουν προς το οικονομικό επίπεδο των πλούσιων χωρών. Η κρίση επιτάχυνε μάλιστα αυτό το κλείσιμο της ψαλίδας, αν και κάποιοι ειδήμονες είχαν προβλέψει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ήταν τα πρώτα θύματά της. Η έπαρση του Βορρά έγινε ακόμη πιο ξεπερασμένη από τη στιγμή που ο Νότος και η Ανατολή συνειδητοποίησαν τις νέες τους δυνάμεις. Κάτι που έγινε πασιφανές στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου. (...)

Η επίσημη πράξη σύστασης της G20, τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Πίτσμπουρκ, επικύρωσε, εν μέρει, την αύξηση της ισχύος που οδήγησε σε αυτόν τον πλούτο και στον υπό διαμόρφωση σήμερα πολυπολικό κόσμο.

Αυτό όμως δεν φτάνει. Μόνο μια καλύτερα δομημένη πολυμερής προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχή εφαρμογή των ρυθμίσων που θα αποτρέψουν την επανάληψη της ηθικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης από την οποία ο Βορράς βγαίνει σήμερα άρρωστος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: