"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι απόγονοι του σουλτάνου διεκδικούν ακίνητα αξίας 18 δισ. δολαρίων...

Από την ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Χιλιάδες ακίνητα που ανήκαν άλλοτε στην Οθωμανική Δυναστεία και κατασχέθηκαν από το τουρκικό κράτος διεκδικούν με προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη οι απόγονοι του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίντ ΙΙ (1842-1918).

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται το αίτημά τους, η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης έγινε την περασμένη εβδομάδα και η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι 48 ενάγοντες δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι, αν χάσουν στα τουρκικά δικαστήρια, να φτάσουν μέχρι το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αν κερδίσουμε», λέει στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της εφημερίδας «Hurriyet» ο Ορχάν Οσμάνογλου (τρισέγγονος του σουλτάνου), «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε με ένα λογικό ποσό». Η αξία των 4.200 ακινήτων που διεκδικούν φτάνει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. «Δεν ζητάμε τα παλάτια. Θέλουμε μόνο την περιουσία που αγόρασε ο παππούς μας με τα δικά του χρήματα. Η προσωπική περιουσία του Αβδούλ Χαμίντ δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στο κρατικό θησαυροφυλάκιο» επισημαίνει ο Οσμάνογλου, διευκρινίζοντας ότι οι κληρονόμοι του σουλτάνου δεν θα διεκδικήσουν κομμάτια γης που ανήκουν πλέον στο στρατό ή στο τουρκικό κράτος αλλά θα ζητήσουν αποζημιώσεις και θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. Υποστηρίζει δε ότι οι ενάγοντες έχουν επίσης προσωπική περιουσία στην Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά θέλουν «κατ' αρχάς» να πάρουν πίσω αυτά που βρίσκονται στην Τουρκία.

Η «αγωγή του αιώνα», όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει, προκαλεί πάντως έκπληξη και σκεπτικισμό σε νομικούς κύκλους στην Τουρκία, που κάνουν λόγο για μια υπόθεση περίπλοκη, ιδίως σε ό,τι αφορά το κληρονομικό καθεστώς για απογόνους τρίτης γενιάς. Τα μέλη της Οθωμανικής Δυναστείας ζούσαν εξόριστα και διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου μέχρι το 1952, που επετράπη με νόμο της κυβέρνησης Μεντερές ο επαναπατρισμός των γυναικών της οικογένειας και το 1974, οπότε η κυβέρνηση Ετζεβίτ ψήφισε το νόμο γενικής αμνηστίας που έδωσε τα ίδια δικαιώματα και στους άνδρες.

Πηγή: Hurriyet Daily News

1 σχόλιο:

philker είπε...

Τα εχουν πληρωμενα?
Θα ειναι πολυ ενδιαφερουσα "δικη"για Ποντιους Αρμενιους Κουρδους Κυπριους Ασσυριους Ρωσους Περσες Εβραιους και λοιπους "ιδιοκτητες"ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝlideo