"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
(papanikolaou.konstantinos@gmail.com)

«Πίσω από κάθε κακό, υπάρχει κάτι χειρότερο» μονολογεί, αιώνες τώρα, η Εκάβη μπροστά στα τραγικά γεγονότα της ζωής της που δεν έχουν όριο. Αυτό θα σκέπτεται και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που ξέρει πριν από μας ότι ο σκληρός Χ. Αλμούνια, που μέχρι τώρα κάθιδρος αντιμετώπιζε, ήταν ο καλύτερος επιτηρητής μπροστά στον Ολι Ρεν, που τον διαδέχεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ολι Ρεν αναμένεται να στείλει «με το καλημέρα» επιστολή-βόμβα στην ελληνική κυβέρνηση για να δώσει σαφές δείγμα των προθέσεών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει στη δημιουργία ενός «plan C» για τη χώρα μας, αφού «επείγουν αλλαγές που δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από την προηγούμενη Επιτροπή». Οι συστάσεις του αφορούν τρία κύρια σημεία:

Θέλει αμέσως τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Δηλαδή την υιοθέτηση του ευέλικτου μοντέλου, και την πιο χαλαρή αντιμετώπιση στις απολύσεις και τις προσλήψεις. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας στις 15-16 Φεβρουαρίου.

Με γνώμονα την κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, ο επίτροπος θα επαναφέρει στο τραπέζι για άμεση εφαρμογή και τα περισσότερο ευέλικτα ωράρια εργασίας, το τετραήμερο, τις υπερωρίες και ό,τι αφορά την εργασία του Σαββατοκύριακου.

Μάλιστα, Κομισιόν και eurogroup θα αλλάξουν τους κανόνες και η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να συστήνει μέτρα σε μια χώρα όταν η ανταγωνιστικότητά της πέφτει. Δηλαδή, δεν θα περιορίζεται πλέον σε συστάσεις μόνο όταν ξεφεύγει το έλλειμμα.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς έχει να κάνει με το ότι οι εκκρεμότητες για το 2009 δείχνουν ότι το έλλειμμα ενδέχεται να υπερβεί το 12,7% και ο Ο. Ρεν ετοιμάζεται να απαιτήσει η όποια απόκλιση προκύψει να αναπληρωθεί με νέα σκληρότερα μέτρα που θα εξαγγελθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όπου ανέφερε ότι τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποδώσουν το 2011 και όχι το 2010, όπως διαβεβαίωνε μέχρι τώρα τις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι «ανεπίτρεπτο για μία χώρα με τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα όπως η Ελλάδα».

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: