"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΟΒΟ: Πλήρως ανεξάρτητο από τον Σεπτέμβριο

Το Κόσοβο περνά στην «πλήρη ανεξαρτησία» στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της Διεθνούς Κατευθυντήριας Ομάδας για το Κόσοβο (ISG).

Η συγκεκριμένη ομάδα συνενώνει τις χώρες εκείνες - με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ και την Τουρκία που υποστήριξαν εξ αρχής την ανεξαρτησία της - κατοικούμενης κατά πλειοψηφία (πλέον) από Αλβανούς- πρώην σερβικής επαρχίας.

Στην ανακοίνωση της απόφασης προέβη στη Βιέννη ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίκαελ Σπιντέλεγκερ. «Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει τέλος στην επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσσόβου», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ISG είχε υπερασπιστεί, σε πείσμα της κατηγορηματικής άρνησης της Σερβίας, την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία ανακηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008, εννέα χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ του σερβικού στρατού και των Κοσοβάρων Αλβανών ανταρτών του UCK. Οι μάχες είχαν λήξει με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, που είχε βομβαρδίσει θέσεις του γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού στρατού, οδηγώντας στη σερβική συνθηκολόγηση.

Ο οδικός χάρτης προς την ανεξαρτησία του Κοσόβου, με μεταβατική περίοδο διεθνούς επιτήρησης, δεν έγινε ποτέ δεκτός από το Βελιγράδι. Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο εσωτερικό του Κοσόβου, με τη σερβική μειονότητα στο Βορρά (που αποτελεί το 6% του συνολικού πληθυσμού) να αρνείται ουσιαστικά να αναγνωρίσει τις νέες αρχές του Κοσόβου. Η βελτίωση των σχέσεών της με το Κόσοβο είναι ο βασικός όρος που έχει θέσει η ΕΕ στη Σερβία για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα. Ήδη από το Μάρτιο έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ αναμένει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η απόφαση της ISG πάντως δεν επηρεάζει σε τίποτα την παραμονή της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX), που θα παραμείνει στο Κόσοβο τουλάχιστο μέχρι το 2014, καθώς την παραμονή στη χώρα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από 91 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, από 22 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ και από 24 από τις 28 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. 


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: