Η συγκεκριμένη ομάδα συνενώνει τις χώρες εκείνες - με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ και την Τουρκία που υποστήριξαν εξ αρχής την ανεξαρτησία της - κατοικούμενης κατά πλειοψηφία (πλέον) από Αλβανούς- πρώην σερβικής επαρχίας.
Στην ανακοίνωση της απόφασης προέβη στη Βιέννη ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίκαελ Σπιντέλεγκερ. «Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει τέλος στην επιτηρούμενη ανεξαρτησία του Κοσσόβου», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.
Η ISG είχε υπερασπιστεί, σε πείσμα της κατηγορηματικής άρνησης της Σερβίας, την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία ανακηρύχθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2008, εννέα χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ του σερβικού στρατού και των Κοσοβάρων Αλβανών ανταρτών του UCK. Οι μάχες είχαν λήξει με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, που είχε βομβαρδίσει θέσεις του γιουγκοσλαβικού ομοσπονδιακού στρατού, οδηγώντας στη σερβική συνθηκολόγηση.
Η απόφαση της ISG πάντως δεν επηρεάζει σε τίποτα την παραμονή της αστυνομικής και δικαστικής αποστολής της ΕΕ (EULEX), που θα παραμείνει στο Κόσοβο τουλάχιστο μέχρι το 2014, καθώς την παραμονή στη χώρα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από 91 από τις 193 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, από 22 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ και από 24 από τις 28 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου