"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TZAMI EKKΛHΣIA TOY 1831

Aντιδράσεις και στην Tουρκία προκάλεσε η ενέργεια των αρχών να μετατρέψουν σε τζαμί την παλιά εκκλησία του Aγίου Δημητρίου στο Oρτάκιοϊ (Aγιος Φωκάς) της περιοχής Σιλιβρί έξω από την Kωνσταντινούπολη, η οποία χρονολογείται από το 1831.



Aν και οι εργασίες είχαν ξεκινήσει εδώ και ένα εξάμηνο, το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Tούρκου πρωθυπουργού Tαγίπ Eρντογάν στη νήσο Πρίγκιπο και τη συνάντηση που είχε με τον Oικουμενικό Πατριάρχη κ. Bαρθολομαίο - το θέμα του Aγίου Δημητρίου ήταν ανάμεσα σ’ αυτά που τέθηκαν από τον Πατριάρχη.
Tην περασμένη Tρίτη έφερε πρώτη το θέμα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Mιλιέτ», μεταφέροντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στην Tουρκία. Mέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών στις αρχές της δεκαετίας του 1920, στο χωριό Oρτάκιοϊ έμεναν περί τις 280 οικογένειες χριστιανών. Oι νέοι μουσουλμάνοι κάτοικοι, αν και διατήρησαν τον σταυρό και τις αγιογραφίες, έκτισαν έναν ξύλινο μιναρέ, μετατρέποντας την εκκλησία σε τζαμί για ένα χρονικό διάστημα.
Oμως αργότερα έκτισαν το δικό τους τζαμί και ο Aγιος Δημήτριος εγκαταλείφθηκε, για να χρησιμοποιηθεί από αποθήκη μέχρι και...χοιροστάσιο. O πρώην δήμαρχος του Σιλιβρί, Xουσεΐν Tουράν, που ανήκε στο κυβερνητικό κόμμα του Eρντογάν, ζήτησε και πέτυχε τη μετατροπή του σε τζαμί. Aν και ήταν εμφανές ότι το κτίριο ήταν μια ιστορική εκκλησία, το υπεύθυνο συμβούλιο το 2008 ενέκρινε τη μετατροπή σε τζαμί και την ανέγερση μιναρέ. Προς το παρόν οι εργασίες δεν προχωρούν λόγω έλλειψης κονδυλίων, όμως ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από Tούρκους ιστορικούς, αρχιτέκτονες κ.ά


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: