"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εμπρός για ένα… νέο ΕΣΥ!

Της Σοφιας Βουλτεψη

Αυτή η υπόθεση της ενασχόλησης με τα θέματα υγείας όποτε έχουμε εκλογές, νομίζω ότι απλώς εντάσσεται στις επικοινωνιακές κάθε φορά ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν στη δημόσια υγεία και θεωρώ ότι κάθε φορά που το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο αυτό θέμα μπαίνει στην κομματική κονίστρα, πραγματικά… βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έρχεται από τον Αρη. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει αποφασισμένος να θέσει, λέει, τέρμα στην απαξίωση της δημόσιας υγείας. Και υπόσχεται ένα… νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλήθεια; Και το παλιό τι έγινε; Τον Οκτώβριο του 2004, πραγματοποιήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν όλα όσα δεν έγιναν επί των ημερών των κυβερνήσεών τους. Μίλησαν για διαλυμένο ΕΣΥ, για λανθασμένες πολιτικές, για υπερσύγχρονα νοσοκομεία που υπολειτουργούσαν.
Το 2003, οι αυτοψίες του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας μιλούσαν για στοίβαγμα ασθενών, λίστες αναμονής, ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκή μηχανοργάνωση. Ο (επανερχόμενος σήμερα) κ. Δ. Κρεμαστινός, πρώην υπουργός Υγείας που το 2004, αρνήθηκε να είναι ξανά υποψήφιος, δηλώνοντας ότι από το 2000 είχε συναρτήσει την υποψηφιότητά του με ουσιαστικές μεταβολές στους τομείς Υγείας και Παιδείας.


Με άρθρο του στο «Βήμα», το Νοέμβριο του 2003, είχε γράψει πως «αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, ο ηττημένος θα είναι ο δημόσιος τομέας». Ηδη από το 1994 ο κ. Κρεμαστινός επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου για τα νοσοκομεία. Εκτοτε, τα νοσοκομεία συνέχισαν να βρίσκονται σε λογιστικό χάος και να πάσχουν από μορφωτική ανεπάρκεια.
Και καθώς τίποτε δεν προχωρούσε, κοινοτικά κονδύλια χάνονταν, η «δωρεάν υγεία» γινόταν όλο και πιο ακριβή, η παραοικονομία ζούσε και βασίλευε –αν και η Ελλάδα εμφανιζόταν πρωταθλήτρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε δαπάνες για την Υγεία, τα χρέη συσσωρεύονταν, οι σπατάλες και οι αδιαφανείς διαδικασίες έδιναν και έπαιρναν, τον Νοέμβριο του 2003 εξαγγέλθηκε –για τέταρτη κατά σειρά φορά– ο οικογενειακός γιατρός! Τώρα, ακούμε ότι το ΕΣΥ θα μεταλλαχθεί σε… νέο ΕΣΥ. Η μαγεία των λέξεων στην υπηρεσία της ψηφοθηρίας…
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ:
Κυρια Βουλτεψη
Περιμένω ανυπόμονα και ενα άρθρο σας, με αναφορές σε ημερομηνίες της περιόδου 2004-2009, οπου η παράταξη της ΝΔ την οποια υπηρετησατε στο παρελθόν και ως Βουλευτης έδωσε την χαριστική βολή στο ετοιμοθάνατο σύστημα υγείας του ΠΑΣΟΚ...
Αν η μνήμη σας δεν σας βοηθά μπορείτε αν θέλετε να επικεντρωθείτε στο χάλι των τελευταίων 9 μηνών ή να ρωτήσετε τον κύριο Αβραμόπουλο, μιας και σε αυτόν έλαχε ο κλήρος της χαριστικής βολής...

2 σχόλια:

Dimos El Grec είπε...

Καλύτερα να σωπάσουν και ο ένας και ο άλλος.
Ξόδεψα το καλοκαίρι μου στην Ισπανία ασκούμενος στην γενική Ιατρική, δηλαδή στην πρωτοβάθμια και στην ουσία την πιο σημαντική βαθμίδα υγείας για τον απλό πολίτη και την καθημερινότητα του.
Αν προβώ σε συγκρίσεις, ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ!!!
Πραγματικά...
Είναι αιώνες μπροστά!!!
Το να μιλάει οποιοσδήποτε πολιτικός για την υγεία, είναι τουλάχισον θρασύ.
Τα λέω γιατί τα έχω ζήσει από μέσα και μπορώ να τα συγκρίνω.
Αλλά τρώει κουτόχορτο πολύ λαός...

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ είπε...

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

Ανεξάρτητα απο το σύστημα της ΧΩΡΑΣ την οποια θα επιλέξεις για να ασκήσεις το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ σου, ένα να θυμάσαι

Να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ και όχι απλά ΓΙΑΤΡΟΣ
Και αν το σύστημα σε ΑΔΙΚΕΙ (οπως συμβαίνει στην Ελλάδα) εσύ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΟΥ , και ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο φακελάκι απο το ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ανθρώπου που βοήθησες

Καλή Συνεχεια στις σπουδές σου Γιατρέ μου