"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δικαίωση εργαζομένων από τον Αρειο Πάγο

Το πλήρες γεύμα που χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζομένους αποτελεί «μισθό καταβαλλόμενο σε είδος, που χορηγήθηκε αντί άλλης μισθολογικής αύξησης». Επομένως, δεν μπορούν να διακόψουν την παροχή του στους εργαζομένους, διαφορετικά υποχρεούνται να καταβάλουν το αντίτιμό του σε ευρώ.

Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος επισημαίνοντας ότι η ανάκληση της χορήγησης του γεύματος συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας. Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε εργαζομένους στην εταιρεία «ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ», που διεκδικούσαν το αντίτιμο του γεύματος (6 ευρώ), του οποίου η χορήγηση σταμάτησε ύστερα από 18 χρόνια. Και απέρριψε αίτηση της εταιρείας για ανάκληση της εφετειακής απόφασης που τους δικαίωνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: