"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κεραυνοί Καντάφι απ το βήμα του ΟΗΕ

Reuters /ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, στην πρώτη ομιλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας ότι τα ισχυρά κράτη του κόσμου πρόδωσαν τις ιδρυτικές αρχές του ΟΗΕ.

«Το προοίμιο του ιδρυτικού κειμένου του Οργανισμού λέει ότι όλα τα κράτη του κόσμου είναι ίσα μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους», είπε ο Καντάφι κατά τη διάρκεια της μακρόσυρτης ομιλίας του, που διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά. Ενόσω μιλούσε, ο συνταγματάρχης Καντάφι επέπληξε μάλιστα μέλη του ακροατηρίου του, επειδή είχαν αποκοιμηθεί.
Αφού διάβασε εκτενή αποσπάσματα του προοιμίου της ιδρυτικής συνθήκης του ΟΗΕ, ο Λίβυος ηγέτης καταδίκασε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο χαρακτήρισε «Συμβούλιο Τρομοκρατίας».

Πετούσε χαρτιά
Ντυμένος με μπεζ μανδύα, με έμβλημα της αφρικανικής ηπείρου στο στήθος του, ο Καντάφι πέταξε πολλές φορές αντίγραφο του κανονισμού λειτουργίας του ΟΗΕ στο αναλόγιο, προτού εντέλει το πετάξει πίσω από τον ώμο του.
Στην ομιλία του ο Καντάφι αναφέρθηκε στη δολοφονία του προέδρου Κένεντι το 1963, την αμερικανική εισβολή στη Γρενάδα το 1983, αλλά και την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου. Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έσπασε, όμως, το ρεκόρ μακρηγορίας από το βήμα του ΟΗΕ, το οποίο κατέχει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο με αντι-ιμπεριαλιστική ομιλία το 1960, διάρκειας τεσσάρων ωρών.
Σημαντικός αριθμός εκπροσώπων κρατών εγκατέλειψαν την αίθουσα, ενώ μιλούσε ο Λίβυος ηγέτης, που καυτηρίασε το γεγονός, λέγοντας: «Σας παρακαλώ προσέξτε με. Είστε όλοι κουρασμένοι από τις αεροπορικές σας πτήσεις. Εχετε όλοι αποκοιμηθεί».

Την ώρα που ο Μουαμάρ Καντάφι μιλούσε στον ΟΗΕ, η γερουσία στην Ουάσιγκτον ενέκρινε ψήφισμα που καταδίκαζε τη «μεγαλειώδη τελετή», που οργανώθηκε για την υποδοχή του αποφυλακισθέντος βομβιστή του Λόκερμπι, Μεγκραχί, απαιτώντας επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Καντάφι στον ΟΗΕ -με ελάχιστους συμμετέχοντες- πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία της παραμικρής αναφοράς από τον Καντάφι στο Ισραήλ και τον σιωνισμό. Επέλεξε αντίθετα να επαναλάβει την έκκλησή του για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: