"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πακέτα για τις τράπεζες ούτε... δεκάρα για την πείνα

«Μόλις το 1 τοις χιλίοις των ενισχύσεων για την κρίση θα αρκούσε για να εξαλειφθεί η παγκόσμια πείνα», τόνισε η επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ


«Αφήστε τους πεινασμένους του πλανήτη να πεθάνουν»! Αυτό φαίνεται πως είναι το δόγμα των πλούσιων κυβερνήσεων, που δίνουν εγγυήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σωτηρία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των μεγάλων βιομηχανιών, αλλά τσιγκουνεύονται και τη... δεκάρα στους λιμοκτονούντες πληθυσμούς των φτωχών κρατών, της Αφρικής και της Ασίας.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης και το ζήτημα της επιβίωσής τους είναι καθαρά πολιτικό, όπως επισήμανε η επικεφαλής του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), Τζοζέτ Σίραν: «Η κρίση των τροφίμων και της οικονομίας διαπότισε τον πάτο του παγκόσμιου κοινωνικού βαρελιού. Επληξε επιλεκτικά δισεκατομμύρια φτωχούς, δηλαδή τους πιο ευάλωτους, σε συνδυασμό με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα», τόνισε.
«Μόλις το 1 τοις χιλίοις των έκτακτων οικονομικών πακέτων θα αρκούσε για να εξαλειφθεί η παγκόσμια πείνα», ισχυρίστηκε μετά λόγου γνώσεως η Σιράν. «Θα τους το πω στη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ (24-25 Σεπτεμβρίου) κι ελπίζω να καταλάβουν ότι η κατάσταση δεν παίρνει αναβολή».

Στοιχεία της ντροπής
Τα στοιχεία της ντροπής λένε ότι μολονότι φέτος ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο, η παγκόσμια επισιτιστική αρωγή βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας! Μόλις 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν σε έναν προϋπολογισμό 6,7 δισ. δολαρίων του WFP, που μετά βίας αρκεί για να ταϊσει 108 εκατομμύρια ανθρώπους - δηλαδή όσους βρίσκονται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Πέρυσι οι «οικειοθελείς» προσφορές των πλούσιων χωρών στο ταμείο κατά της πείνας έφτασαν τα 5 δισ. δολάρια (ούτε το 1/4 του πακέτου εγγυήσεων για τις ελληνικές τράπεζες!)
Η Σίραν υποστήριξε πως το WFP θα αναγκαστεί να μειώσει τις μερίδες στην Κένυα, όπου η ξηρασία και η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα έφερε 4 εκατομμύρια ψυχές στα πρόθυρα του θανάτου.
Στο Μπανγκλαντές υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειές τους, αλλά η οργάνωση του ΟΗΕ μπορεί να φροντίσει μόνο το 1 εκατομμύριο από αυτούς. Εξάλλου κρέμεται από μια κλωστή η κατεπείγουσα βοήθεια σε 100.000 παιδιά και 50.000 εγκύους στη Γουατεμάλα.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις εγκύους που θηλάζουν και τα παιδιά κάτω των 2 ετών», τόνισε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Κάλεσε λοιπόν τους βασικούς χρηματοδότες του (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Βρετανία και ΕΕ) να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Πέρυσι, το Λονδίνο συνεισέφερε 70 εκατ. δολάρια έναντι 169 εκατ. το 2008, όπως αποκάλυψε ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης του ΟΗΕ (DFΙD).
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: