"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τέσσερα χρόνια μετά το Τατόι εξακολουθεί να καταρρέει

Στον πάγο μπαίνει ξανά το Τατόι, καθώς αναβλήθηκε η ένταξή του στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κάτι που θα έβαζε τάξη στο χάος και θα βοηθούσε να προχωρήσει το έργο.

Τέσσερα χρόνια μετά τη διαπίστωση πως 29 κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος χρειάζονταν επειγόντως «πρώτες βοήθειες» για μην καταρρεύσουν και ούτε ένα δεν έχει παραθοδεί. Τυχερά έχουν σταθεί προς το παρόν μόνο τα κτίρια που περιβάλλουν το ανάκτορο, αλλά παρόλα αυτά όλες οι εργασίες που έχουν γίνει έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και κτίρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αποθήκες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ασφυξία στα κοντέινερ, που έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια συντήρησης, από τα 3.500 ήδη συντηρημένα αντικείμενα.
Όσο για τα υπόλοιπα 11 κτίρια, αλλά και συνολικά το κτήμα των 47.427 στρεμμάτων που πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου το 2003, έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του χρόνου παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού για την πρόοδο του έργου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε σταθερά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 400.00 ευρώ για τα άμεσα σωστικά μέτρα, 620.000 ευρώ για τις σωστικές επεμβάσεις στο υπασπιστήριο και το μαγειρείο και το ιπποστάσιο, ενώ για τη μελέτη αναστήλωσης του ανακτόρου 800.000 ευρώ) και σαφές χρονοδιάγραμμα.
Οι καθυστερήσεις όμως, όπως έγινε σαφές στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, δεν προκλήθηκαν μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά κυρίως από την ασυνεννοησία μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, γεγονός που οδήγησε στη λύση της ένταξης του έργου στο ΤΔΠΕΑΕ, όπου τον χειρισμό της υπόθεσης θα έχει επιστημονική επιτροπή. Τελικώς, το ΚΑΣ έκανε πίσω φοβούμενο να δώσει το πράσινο φως εν όψει εκλογών- επικαλούμενο νομικό κώλυμα- αφήνοντας ένα μεγάλο έργο ακόμη στη μέση.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: