Θυμάστε τις πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’80; Επειτα από κάποια χρόνια λειτουργίας έβγαζαν παραδόξως μια περίεργη βλάβη και η εικόνα τους γινόταν ξαφνικά πράσινη. Θυμάστε και τι κάναμε τότε; Συνήθως ο μικρότερος της οικογένειας έπαιρνε την εντολή από τον μεγαλύτερο να πλησιάσει τη συσκευή και να της ρίξει μια γερή σφαλιάρα στο πλάι. Αν πάλι η εικόνα δεν έφτιαχνε, τότε την έκλεινε και την ξανάνοιγε από το κουμπί Οn-Οff.
Ως βενιαμίν της οικογένειας, θυμήθηκα τις «μπάτσες» που έριχνα στην αρχαία Grundig, όταν άκουσα τον κ. Γ. Παπανδρέου να εισαγάγει τον όρο «επανεκκίνηση» προκειμένου να περιγράψει μονολεκτικώς το σχέδιό του για την ανάκαμψη της οικονομίας. Καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι άριστος γνώστης των υπολογιστών, θα προσπαθήσω με τεχνολογική ορολογία να περιγράψω τη δυσπιστία που νιώθουμε αρκετοί πολίτες για την επιτυχία του σχεδίου του.
Επανεκκίνηση σε έναν υπολογιστή (restart) κάνεις, ως γνωστόν, όταν έχεις εξαντλήσει όλες τις μεθόδους που υπάρχουν για να διορθώσεις ένα πρόβλημα που τον έκανε να κολλήσει (crash).
Εν ολίγοις το πρόβλημα ξεκινά από την καρδιά του υπολογιστή, το ίδιο το λειτουργικό του σύστημα (operating system). Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όχι μόνον με επανεκκίνηση, αλλά ούτε καν με γενναία αναβάθμιση (upgrade) δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει, χωρίς πολύ σύντομα να «βγάλει» και πάλι τα ίδια προβλήματα.
Θα μου πείτε και τι προτείνεις, όταν ξέρεις ότι είναι ανέφικτο να αγοράσουμε νέο υπολογιστή σε αυτές τις χαλεπές μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου