"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η επανεκκίνηση και τα ποντίκια...

Tου Κωνσταντινου Ζουλα

Θυμάστε τις πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’80; Επειτα από κάποια χρόνια λειτουργίας έβγαζαν παραδόξως μια περίεργη βλάβη και η εικόνα τους γινόταν ξαφνικά πράσινη. Θυμάστε και τι κάναμε τότε; Συνήθως ο μικρότερος της οικογένειας έπαιρνε την εντολή από τον μεγαλύτερο να πλησιάσει τη συσκευή και να της ρίξει μια γερή σφαλιάρα στο πλάι. Αν πάλι η εικόνα δεν έφτιαχνε, τότε την έκλεινε και την ξανάνοιγε από το κουμπί Οn-Οff.
Ως βενιαμίν της οικογένειας, θυμήθηκα τις «μπάτσες» που έριχνα στην αρχαία Grundig, όταν άκουσα τον κ. Γ. Παπανδρέου να εισαγάγει τον όρο «επανεκκίνηση» προκειμένου να περιγράψει μονολεκτικώς το σχέδιό του για την ανάκαμψη της οικονομίας. Καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι άριστος γνώστης των υπολογιστών, θα προσπαθήσω με τεχνολογική ορολογία να περιγράψω τη δυσπιστία που νιώθουμε αρκετοί πολίτες για την επιτυχία του σχεδίου του.
Επανεκκίνηση σε έναν υπολογιστή (restart) κάνεις, ως γνωστόν, όταν έχεις εξαντλήσει όλες τις μεθόδους που υπάρχουν για να διορθώσεις ένα πρόβλημα που τον έκανε να κολλήσει (crash).


Ο ελληνικός υπολογιστής, όμως, έχει δυστυχώς πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Η μνήμη του (ram) εδώ και πολλά χρονιά σέρνεται και είναι ανίσχυρη να τρέξει προγράμματα σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές επιταγές, ο σκληρός του δίσκος (hard disc) έχει στουμπώσει από τον αλόγιστο τρόπο που τον φορτώναμε και, το χειρότερο, μια σειρά ανθεκτικότατων ιών έχουν προσβάλει τον επεξεργαστή του και κανένα πρόγραμμα (antivirus) δεν μοιάζει ικανό να τον θεραπεύσει. Ακόμη και το Word έχει κολλήσει σε μια σελίδα με κάτι χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα λογιστικά φύλλα του Excell δείχνουν την κατάσταση στο ναδίρ και η μόνη βοήθεια που έχουμε (Help) μας παραπέμπει στο Διαδίκτυο, αλλά το μόντεμ δεν δουλεύει και δεν έχουμε Ιντερνετ…
Εν ολίγοις το πρόβλημα ξεκινά από την καρδιά
του υπολογιστή, το ίδιο το λειτουργικό του σύστημα (operating system). Γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όχι μόνον με επανεκκίνηση, αλλά ούτε καν με γενναία αναβάθμιση (upgrade) δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει, χωρίς πολύ σύντομα να «βγάλει» και πάλι τα ίδια προβλήματα.
Θα μου πείτε και τι προτείνεις, όταν ξέρεις ότι είναι ανέφικτο να αγοράσουμε νέο υπολογιστή σε αυτές τις χαλεπές μέρες.



Να πει ο κ. Παπανδρέου την πλήρη, και όχι μόνον την ευχάριστη αλήθεια, καθώς γνωρίζει προφανώς ότι ένας τόσο προβληματικός υπολογιστής δεν διορθώνεται με επανεκκίνηση, αλλά μόνον με format και επανεγκατάσταση όλου του λογισμικού.

Να εξηγήσει, δηλαδή, ότι πολλοί από τους σημερινούς χρήστες θα πρέπει αναπόφευκτα να χάσουν τα πολύτιμα «αρχεία» και «δεδομένα» τους και κυρίως να μας πείσει ότι δεν θα προκύψουν νέα ποντίκια (mouse) που θα ορμήξουν κατευθείαν στο «τυρί»...

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: