"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ανακωχή στη μάχη των παπουτσιών

Είναι δύο από τις πλέον αναγνωρίσιμες μάρκες αθλητικών ειδών στον κόσμο και προέρχονται από την ίδια γερμανική πόλη, Χερτζογκενάουραχ, της Βαυαρίας. Το κοινό τους στοιχείο δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Η Ρuma και η Αdidas, συνοδοί των επιτυχιών εκατομμυρίων αθλητών εδώ και δεκαετίες, προέρχονται και από την ίδια οικογένεια τσαγκάρηδων. Μια έχθρα χρόνων ανάμεσα στα αδέλφια, Άντι και Ρούντι Ντάσλερ προκάλεσε το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο μικρότερες, τις Ρuma και Αdidas, όπως τις γνωρίζουμε και σήμερα. Και καθώς και οι δύο εταιρείες συνεχίζουν τους παράλληλους δρόμους της επιτυχίας τους, η καχυποψία συνεχίζει να χωρίζει τη βόρεια βαυαρική πόλη, όπου ο ένας κοιτά τον άλλον, όχι στα μάτια, αλλά στα παπούτσια που φοράει.
Όλα αυτά ίσως τώρα αρχίζουν να αλλάζουν, καθώς οι δύο πλευρές, μέσω των διαδόχων τους, προσπαθούν να κάνουν βήματα συμφιλίωσης. Προγραμμάτισαν μάλιστα χειραψία ειρήνης καθώς και ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των υπαλλήλων των δύο εταιρειών, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που τους χωρίζει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Χέρμπερτ Χάινερ, διευθύνων σύμβουλος της Αdidas, είπε μάλιστα ότι είναι υπερήφανος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία «ειρήνευσης» των δύο πλευρών: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αθλητισμός μπορεί να φέρει κοντά τον κόσμο. Το έχει αποδείξει αυτό σε αμέτρητες περιπτώσεις στο παρελθόν και πιστεύουμε στις θετικές αξίες του: επιδόσεις και πάθος, ομαδική δουλειά και τίμιο παιχνίδι».

Πριν από τον πόλεμο η εταιρεία των Άντι και Ρούντι (Gebruder Dassler Sportschuhfabrik) παρήγαγε παπούτσια για αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ αυτών και ο Τζέσε Όουενς, ο χρυσός Ολυμπιονίκης των Αγώνων του Βερολίνου το 1936.


Στη Χερτζογκενάουραχ οι ηλικιωμένοι προσπαθούν ακόμη να βρουν την αιτία που διέρρηξε τις σχέσεις των δύο αδελφών.

Κάποιοι λένε ότι ο Άντι κοιμήθηκε με τη σύζυγο του Ρούντι, άλλοι ότι ο Ρούντι ήταν ο πατέρας του γιου του Άντι, άλλοι ότι οι σύζυγοι των δύο ανδρών μισούσαν η μία την άλλη, άλλοι ότι ο Ρούντι, που ήταν ο λιγότερο πετυχημένος, έβαζε χέρι στον κουμπαρά... Οι περισσότεροι πάντως φαίνεται να συμφωνούν πως η αιτία είναι θαμμένη σε ένα από τα καταφύγια του πολέμου, σε ένα σχόλιο που είχε κάνει μια νύχτα του 1943 ο Άντι. Ο Άντι και η γυναίκα του είχαν σπεύσει εκείνη τη νύχτα στο καταφύγιο, στο οποίο βρίσκονταν ήδη ο Ρούντι και η οικογένειά του. «Οι βρωμομπάσταρδοι επέστρεψαν» είπε ο Άντι, αναφερόμενος προφανώς στα συμμαχικά βομβαρδιστικά. Ο Ρούντι όμως πίστευε πάντα ότι ο αδελφός του, με εκείνο το σχόλιο, αναφερόταν στον ίδιο και στην οικογένειά του.

Μετά τον πόλεμο ο Ρούντι βρέθηκε στις ΗΠΑ και επέστρεψε το 1948. Ίδρυσε το δικό του εργοστάσιο, της Ρuma, στη μια πλευρά της πόλης... Έκτοτε, τα δύο αδέλφια ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο. Σήμερα η Ρuma απασχολεί πάνω από 9.000 ανθρώπους διεθνώς και η Αdidas 38.000.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: