"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θείε, πόσα γράμματα έχει το σερραϊκό αλφάβητο;

Στα καφέ τής κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας της πόλης το ανέκδοτο είναι εδώ και δεκαετίες το ίδιο. Πόσα γράμματα έχει το σερραϊκό αλφάβητο; Η σωστή απάντηση είναι «15». Δηλαδή, το αλφάβητο αρχίζει από το Κ όπως και το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ και αργότερα της Ν.Δ.

Το κόλπο ήταν γνωστό σε όλους, Ο Αχιλλέας έκοβε την υποψηφιότητα όσων στελεχών του κόμματος προηγούνταν αλφαβητικά, ώστε να παραμένει ο ίδιος στην κορυφή του ψηφοδελτίου- τιμή που επιφυλάσσεται μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων. Η ιστορία με το «σερραϊκό αλφάβητο» ανάγεται στη δεκαετία του ΄60, όταν άρχισε να πολιτεύεται ο Αχιλλέας Καραμανλής. Επαναλήφθηκε και στις προηγούμενες εκλογές. Ο θείος του Πρωθυπουργού άνοιγε το ψηφοδέλτιο και ακολουθούσε ο πρώην νομάρχης Αν. Καρυπίδης. Μοναδική εξαίρεση μέσα σε 4 δεκαετίες στάθηκε στην πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο το προβεβλημένο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου Άγγελος Αγγελούσης, που είχε μετεγγραφεί στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο πλαίσιο του πολιτικού ανοίγματος που επιχειρούσε ο ιδρυτής της παράταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: