"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γέμισε προεκλογικά η χώρα νέα, μοντέρνα γήπεδα…

Του Αντωνη Καρπετοπουλου


(εξαιρετικό "πολιτικό" άρθρο απο έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου)

Αν πιστέψουμε τον υφυπουργό κ. Γιάννη Ιωαννίδη, μετά τον Ηρακλή που απέκτησε ήδη το νέο του ποδοσφαιρικό γήπεδο (δεν γνωρίζω αν το μάθατε αλλά), απέκτησαν τα γήπεδά τους και ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ μάλιστα έχει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η μία είναι να ξαναχτίσει το γήπεδό του στην Τούμπα ώστε να μην αλλάξει ιστορική έδρα. Η δεύτερη, να συνεχίσει να παίζει στην Τούμπα, ενώ στο μεταξύ χτίζεται το νέο του γήπεδο στον χώρο του στρατοπέδου Καρατάσου. Λίγο πριν από τις κάλπες, άλλοι μοιράζουν υποσχέσεις για διορισμούς και άλλοι υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών: ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, γαλαντόμος και έξω καρδιά ως καλός Θεσσαλονικιός, μοιράζει γήπεδα!
Τι απ’ όλα αυτά τα θαυμαστά που καθημερινά στις περιοδείες του υφυπουργού εξαγγέλλονται θα γίνει;

Οι γνωρίζοντες τους χώρους λένε ότι ο Ηρακλής έχει μια πιθανότητα να δει όντως κάποια στιγμή να χτίζεται ένα γήπεδο στα οικόπεδα που ο Ερασιτέχνης έχει στη Μίκρα: τουλάχιστον υπάρχουν χώροι και σχέδια. Οι πιθανότητες των άλλων να αποκτήσουν νέα «ποδοσφαιρικά σπίτια» είναι από μικρές έως και ανύπαρκτες – κυρίως γιατί δεν υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικά στην Ελλάδα, χρήματα για τέτοιου τύπου επενδύσεις.
Το ίδιο το κράτος δεν έχει χρήματα όχι για να χτίσει γήπεδα, αλλά για να ανταποκριθεί σε κάποιες δεσμεύσεις πολύ λιγότερο ακριβές. Μετά το ντροπιαστικό εκείνο συμβάν στο Καυταντζόγλειο στο ματς του Ηρακλή με τον Αρη, την είσοδο του οπαδού του Ηρακλή στον αγωνιστικό χώρο και τις απειλές στον τερματοφύλακα Μιχάλη Σηφάκη, έγινε γνωστό ότι η ΓΓΑ, στην οποία ανήκει το Στάδιο, είχε δεσμευθεί να βάλει πλεξιγκλάς και κάγκελα ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Κάγκελα όντως μπήκαν γιατί είναι φθηνά. Τα πλεξιγκλάς, όχι: ίσως τα κρατούν για το νέο γήπεδο του Ηρακλή!

Πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να διεκδικεί τη λαϊκή εντολή μιλώντας για την ανάγκη λιτότητας και ο υφυπουργός του να υπόσχεται γήπεδα σε ανώνυμες εταιρείες, δυσκολεύομαι να το καταλάβω: μπορώ να υποθέσω ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη συνεννόηση. Από την άλλη, τι θα μπορούσε ένας υφυπουργός να υποσχεθεί;

Την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού; Θα γελάσει κάθε πικραμένος.
Την αντιμετώπιση της ποδοσφαιρικής διαφθοράς; Δεν θα τον πιστέψει κανένας.
Αθλητισμό χωρίς ντόπινγκ; Ωραίο είναι ως υπόσχεση, αλλά δεν φέρνει ψήφους.
Τη ρύθμιση των χρεών όσων ΠΑΕ εξακολουθούν να χρωστούν; Αυτό μπορεί και να το υποσχόμαστε (ειδικά στην ΠΑΟΚτζίδικη Θεσσαλονίκη), αλλά δημόσια δεν τολμάμε να το πούμε στους καιρούς που περνάμε.
Οπότε χαρίζουμε γήπεδα απλόχερα – κι ας μη γίνουν ποτέ!

Τα γήπεδα, άλλωστε, είναι ωραίες υποσχέσεις: τα θέλουν όλοι, μαρτυρούν ότι ο πολιτικός αγωνιά, δείχνουν ότι για τον αθλητισμό υπάρχει όραμα. Δεν γίνονται, βέβαια, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία: τώρα ενδιαφέρει η εξαγγελία τους, στις επόμενες εκλογές η έκδοση άδειας ανέγερσης, στις μεθεπόμενες η θεμελίωσή τους κ. τ. λ. Με ένα γήπεδο μπορείς να βγάλεις τουλάχιστον τρεις τετραετίες: ρωτήστε στον ΠΑΟ να σας πουν πόσο περιμένουν το δικό τους!
Γήπεδα, άλλωστε, τάζουν όλοι και όχι μόνο η κυβέρνηση. Στο debate, π. χ., η πιο ανθρώπινη και όμορφη στιγμή του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν η αναφορά του στο γήπεδο του ΠΑΟ σε συνάρτηση με την παρουσίαση των οικολογικών ευαισθησιών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς», είπε, «ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το γήπεδό του στον Βοτανικό, διακρίνοντας την ανέγερσή του από αυτήν του εμπορικού κέντρου». Οσοι θυμούνται τις ανακοινώσεις και τις καταγγελίες της δημοτικής παράταξης του κ. Τσίπρα ξέρουν ότι δεν είναι έτσι, αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι ο Αλέξης άλλαξε και πλέον τάζει γήπεδα κι αυτός: είναι έτοιμος να κυβερνήσει…
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: