Το μέγα σκάνδαλο της σπατάλης των τροφίμων των αναπτυγμένων χωρών αποκαλύπτει το βρετανικό «Κέντρο για την Ηθική Διαχείριση των Τροφίμων». Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων.
Αγοράζοντας τρόφιμα -πολλά από τα οποία καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων- μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα και ανεβαίνουν οι τιμές, γεγονός που τα καθιστά απρόσιτα στους κατοίκους των φτωχών χωρών. Στη Βρετανία, η σπατάλη των τροφίμων επιβαρύνει τους καταναλωτές με το ποσό των 10,2 δισ. λιρών ετησίως, ενώ η παραγωγή, η μεταφορά και η αποθήκευσή τους είναι υπεύθυνη για το 5% των εκπομπών αερίων που εκλύεται συνολικά στη χώρα.
Οπως επισημαίνει ο Τρίστμαν Στιούαρτς, ειδικός σε θέματα τροφίμων, εν έτει 2009, το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ένα... πιάτο φαγητό, όμως το πρόβλημα θα είχε λυθεί και μόνο με το 1/4 των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
«Σ ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα τροφίμων, όπου όλοι μπορούμε να προμηθευτούμε τρόφιμα από την ίδια αγορά, αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε το φαγητό από το στόμα των φτωχών», τονίζει ο Βρετανός επιστήμονας.
Η σπατάλη των τροφίμων στη χώρα του Γκόρντον Μπράουν, που υπολογίζεται σε 6,7 τόνους ετησίως, επιβαρύνει κάθε νοικοκυριό με το ποσό των 400 λιρών. Η παραγωγή και η διανομή των τροφίμων που δεν καταναλώνονται, αλλά απλά καταλήγουν στα σκουπίδια, μολύνουν την ατμόσφαιρα με 18 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Ο Τομ Μακμίλαν, διευθυντής του Κέντρου για την Ηθική Διαχείριση των Τροφίμων, υπογραμμίζει πως, περιορίζοντας τη σπατάλη των τροφίμων, δεν εξαλείφεται η παγκόσμια πείνα.
«Η σπατάλη των τροφίμων βλάπτει και είναι άδικη, καθώς επίσης φρενάρει τη διαδικασία της ανακύκλωσης», επισημαίνει.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου