"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενρίκ Ντουράν: Ο "Ρομπέν των τραπεζών"

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Έναν χρόνο αφότου ανακοίνωσε πως εξαπάτησε 39 ισπανικές τράπεζες παίρνοντας δανεικά 492.000 ευρώ χωρίς να έχει σκοπό να τα επιστρέψει, ο 33χρονος Καταλανός αντικαπιταλιστής Ενρίκ Ντουράν ξεκίνησε νέα εκστρατεία καλώντας τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις τράπεζες.

«Καλούμε τους ανθρώπους να σπάσουν τους δεσμούς τους με τις τράπεζες. Μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο σπίτι τους, σε ηθικά χρηματοπιστωτικά προγράμματα ή σε συνεταιρισμούς. Αν ο μισθός τους κατατίθεται σε τράπεζα, να τον αποσύρουν αμέσως αφήνοντας μέσα μόνο μερικές δεκάρες», δήλωσε τις προάλλες αυτός που οι Ισπανοί έχουν επονομάσει «Ρομπέν των τραπεζών».


Ο Ντουράν ανακοίνωσε πως συνεχίζει τον «πόλεμο» που διεξάγει εναντίον του άδικου χρηματοπιστωτικού συστήματος δημιουργώντας σε όλη την Ισπανία 114 σημεία συνάντησης, στα οποία θα διανέμεται ένα αυτοχρηματοδοτούμενο περιοδικό και θα βοηθούνται «όποιοι θέλουν να διακόψουν τη σχέση τους με τον καπιταλισμό».
Πριν από έναν χρόνο, ο Ντουράν αποκάλυπτε, σ΄ ένα έντυπο με τίτλο «Κρίση» που εξέδωσε ο ίδιος σε 200.000 αντίτυπα, ότι απέσπασε 492.000 ευρώ από τον «χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό» παίρνοντας 68 δάνεια από 39 τράπεζες και ταμιευτήρια, τα οποία δεν είχε πρόθεση να αποπληρώσει. Χρησιμοποίησε ένα μέρος των χρημάτων αυτών για να χρηματοδοτήσει «εναλλακτικά» κοινωνικά προγράμματα, δύο εκδόσεις (η «Κρίση» ήταν η μία εξ αυτών) καθώς και τον ιστότοπο Ρodem. cat. Μεταβίβασε επίσης χρήματα σε διάφορες οργανώσεις υπέρ της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης.
Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε έφυγε από την Ισπανία για τη Βραζιλία και μετά για τη Βενεζουέλα. Επέστρεψε όμως στη Βαρκελώνη όπου τον Μάρτιο συνελήφθη, προφυλακίστηκε και τον Μάιο αποφυλακίστηκε με εγγύηση εν αναμονή της δίκης του, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί. «Ήξερα πολύ καλά ότι κινδύνευα να φυλακιστώ. Όμως είμαι ένας ανυπότακτος, όχι ένας κακοποιός», τονίζει, προσθέτοντας ότι στόχος του ήταν να κάνει «την κοινωνία να συνειδητοποιήσει την κρίση του συστήματος». Περίπου 4.500 άνθρωποι υπέγραψαν ένα κείμενο που ζητούσε την απελευθέρωσή του και τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τακτικά σ΄ αυτόν. Η μητέρα του, η Φίνα, τον περιγράφει ως «πολύ ευφυή, καταπληκτικό στα μαθηματικά, μοναχικό, ικανό να βυθίζεται μέρες ολόκληρες στα βιβλία».
Αν καταδικαστεί όταν γίνει η δίκη του, ο Ενρίκ Ντουράν κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επιπλέον δεν τον βλέπουν όλοι οι Ισπανοί σαν «Ρομπέν των τραπεζών». Μερικοί είναι εκνευρισμένοι μαζί του. «Δεν είναι κάποιος λιγότερο απατεώνας επειδή κλέβει μια τράπεζα και δεν είναι λιγότερο ένοχος επειδή αισθάνεται υπερήφανος γι΄ αυτό που έκανε», έγραψε μια αναγνώστρια στη συντηρητική καταλανική εφημερίδα «Λα Βανγκάρντια», η οποία δημοσίευσε τον Ιούνιο συνέντευξη του Ντουράν. «Αυτοί είναι οι ήρωες της νεολαίας μας;» πλειοδοτούσε εξοργισμένος ένας άλλος αναγνώστης.
ΠΗΓΗ: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: