"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Συμβιβασμοί με τη γηπεδική βία

Tου Αντωνη Kαρπετοπουλου

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου πρωταθλήματος είναι η απόλυτη παραίτηση της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας. Ειδικά αυτά που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη είναι απερίγραπτα. Πριν ακόμα αρχίσει το πρωτάθλημα, στην πόλη έχουν υπάρξει συμπλοκές οπαδών του ΠΑΟΚ και του Αρη τρεις φορές καλοκαιριάτικα.

Μετά το ματς του ΠΑΟΚ με τη Χέρενφεν, άγνωστοι πετροβόλησαν το αυτοκίνητο του προπονητή Φερνάντο Σάντος. Η δε εκδρομή των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία για τη ρεβάνς της ομάδας με τη Χέρενφεν σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις Ελλήνων στο Αμστερνταμ.

Ας μην περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι μετά τα ματς της πρώτης αγωνιστικής επιβλήθηκαν από την αθλητική δικαιοσύνη στον Αρη και τον Ηρακλή πρόστιμα της τάξης των 8.000 και 19.000 ευρώ αντίστοιχα για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στο γήπεδο!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης πήρε πίσω τον σκληρό νόμο του κ. Γιώργου Ορφανού: οι οργανωμένοι οπαδοί πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί νίκη του συνδεσμιακού κινήματος. Το πράγμα δύσκολα μαζεύεται από τη στιγμή μάλιστα που οι διοικήσεις των ομάδων δηλώνουν ανήμπορες να παρέμβουν δραστικά και οι υπόλοιποι φίλαθλοι μοιάζουν απολύτως συμβιβασμένοι με τη γηπεδική αλητεία.

Δεν θυμάμαι ποτέ και σε κανένα γήπεδο μια μερίδα του κοινού να διαμαρτύρεται για το καφριλίκι της εξέδρας. Στην Ελλάδα, σε ένα γήπεδο, αν την ώρα που όλοι έχουν σηκωθεί και βρίζουν τους επόπτες απλώς πεις «καθίστε κάτω να βλέπουμε», είσαι εκτός γραμμής και κινδυνεύεις να φας και ξύλο.

Αν δίπλα σου κάποιος βρίζει, είσαι υποχρεωμένος να τον ανεχθείς. Αν ο μπροστινός σου πετάει καφέδες, πρέπει να του δώσεις να πετάξει και τον δικό σου. Αν δεν ουρλιάζεις και δεν φτύνεις τον αντίπαλο, σε στραβοκοιτάζουν γιατί μπορεί να είσαι με τους άλλους, αν δεν τραγουδάς αθλιότητες είσαι ξενέρωτος, αν δεν είσαι έτοιμος αν χρειαστεί να μπουκάρεις στο γήπεδο, δεν είσαι καλός οπαδός.

Ποιος είναι ο καλός οπαδός; Αυτός που αγοράζει διαρκείας για να πάει στο γήπεδο να ξεφωνίσει τους αντιπάλους. Αυτός που έχει μια τουλάχιστον ιστορία καφρίλας να διηγηθεί. Αυτός που δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο, αλλά τον ενδιαφέρει μόνον να κερδίσει η ομάδα του. Αυτός που θεωρεί τον διαιτητή «πιασμένο», που έχει έναν κακό λόγο για όλους, που είναι έτοιμος να κάνει ντου στα δημοσιογραφικά για να πλακώσει κάποιον που είπε κάτι, ενώ αυτός πιστεύει κάτι άλλο. Κυρίως, ο καλός οπαδός είναι ένας οπαδός της βίας: το αποδεικνύουν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των επεισοδίων. Οταν ένα κανάλι προβάλλει συμπλοκές, η τηλεθέαση «χτυπάει» κόκκινο

Οι ποδοσφαιρικές εταιρείες ζουν ένα καθεστώς αληθινής ομηρίας. Η διοίκηση του Ηρακλή π.χ. αν δεν αγοράσει εισιτήρια για τους οπαδούς της ομάδας που θέλουν να την ακολουθήσουν στο εκτός έδρας ματς με την Καβάλα (τονίζοντας ότι οι εκδρομές των οργανωμένων στην Κομοτηνή κόστισαν στην ΠΑΕ 19.000 ευρώ σε πρόστιμα), θα ζει με τον τρόμο ότι οι ίδιοι άνθρωποι για ασήμαντη αφορμή μπορούν να τα σπάσουν στο Καυταντζόγλειο: δεν θα τους εμποδίσει κανείς.

Ο νόμος Ορφανού με τις σκληρές προβλεπόμενες ποινές για τους συλληφθέντες, έκανε κάποιους να σκέπτονται την εμπλοκή τους με τους συνδέσμους. Η άρση του νόμου παρέδωσε τα γήπεδα στον τρόμο: την περασμένη Κυριακή, ο Πανιώνιος δεν έδωσε στον ΠΑΟΚ εισιτήρια για το μεταξύ τους ματς στη Νέα Σμύρνη κι όμως, χίλιοι οργανωμένοι οπαδοί του «Δικέφαλου» κατέβηκαν από τη Θεσσαλονίκη έχοντας σκοπό να μπουν στο γήπεδο με το έτσι θέλω! Και κάποιοι στη Λίγκα τούς ζήτησαν και συγγνώμη, γιατί η αναβολή του αγώνα στάθηκε αιτία να ταλαιπωρηθούν…


Δεν υπάρχουν σχόλια: