"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η διαφθορά μάς στοιχίζει 14 δισ. ετησίως


Σε μηχανή που αναπαράγει τη διαφθορά έχει εξελιχθεί η δημόσια διοίκηση, καθώς τα μέτρα που λαμβάνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις είτε είναι αντιφατικά είτε «χτυπούν» αποσπασματικά τα συμπτώματα, δίχως να θεραπεύουν το πρόβλημα. 

Ετσι, η «παραοικονομία» που αναπτύσσεται επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες με 14 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο λαβύρινθος των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων περιπλέκει την κατάσταση δημιουργώντας «κανάλια» που συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Τα στοιχεία που παρέθεσε στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Καρκατσούλης είναι αποκαλυπτικά.  

Εχει δημιουργηθεί μια γραφειοκρατία «κομμουνιστικού τύπου», όπως είπε, καθώς σε 30 χρόνια έχουν κατατεθεί 3.430 νόμοι, έχουν εκδοθεί 17.500 ρυθμίσεις, 20.580 προεδρικά διατάγματα και 111.905 υπουργικές αποφάσεις

Η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι εγκύκλιοι έχουν υποκαταστήσει τη νομοθεσία, ενώ γίνεται κατάχρηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρκατσούλης στο μικρό υπουργικό σχήμα (15 υπουργεία) που μάλλον στα «χαρτιά» έχει μείνει, αφού ο αριθμός υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων παραμένει αυξημένος: 78 κυβερνητικά στελέχη και 1.200 σύμβουλοι πλαισιώνουν τους υπουργούς. Ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις των κ. Ιω. Διώτη, Λ. Ρακιντζή, Παν. Νικολούδη και Διομ. Σπινέλλη. 

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Διώτης πρότεινε να θεωρούνται συνυπεύθυνοι οι προϊστάμενοι σε κρούσματα διαφθοράς των υφισταμένων τους, ο γενικός επιθεωρητής κ. Ρακιντζής στηλίτευσε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν λειτουργούν με τις νέες συνθέσεις τα πειθαρχικά συμβούλια, ενώ ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κ. Νικολούδης τάχθηκε κατά της θεσμοθέτησης εθνικού συντονιστή, διερωτώμενος ποιος θα ελέγχει το όργανο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: