"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TEXNOΛΟΓΙΑ: Πόσα computers πρέπει να συνεργαστούν ωστε να αναγνωρίσουν μια... γατα? Μονο 16.000! -- Ενα απο τα μεγαλύτερα Νευρωνικά Δίκτυα του κόσμου υλοποιήθηκε απο την Google


Στο εργαστήριο Χ της Google, εκεί όπου λαμβάνει σάρκα και οστά το «αυτόνομο» αυτοκίνητο που θα κινείται χωρίς την ανάγκη οδηγού και γίνονται πραγματικότητα τα γυαλιά τα οποία θα αποτελέσουν εισιτήριο για ένα άκρως απολαυστικό ταξίδι στον κυβερνοχώρο, μια μικρή ομάδα ερευνητών επί χρόνια έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε ένα άλλο συναρπαστικό αντικείμενο, τη δημιουργία ενός τεχνητού ανθρώπινου εγκεφάλου. Πράγματι, οι επιστήμονες καταφέραν να κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά νευρωνικά δίκτυα έως σήμερα, προσεγγίζοντας περισσότερο το «Αγιο Δισκοπότηρο της σύγχρονης τεχνολογίας», τη γέννηση μηχανών με ικανότητα μάθησης.

Το δίκτυο αποτελείται από 16.000 επεξεργαστές, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, μπορούν να διατρέξουν το Διαδίκτυο και να αποκτήσουν γνώσεις

Ποιο ήταν το επίτευγμα του εγκεφάλου της Google; 

Με πληροφορίες που συνέλεξε από δέκα εκατομμύρια ψηφιακές φωτογραφίες οι οποίες υπάρχουν σε βίντεο του YouTube, αναζήτησε και βρήκε όχι τη γυναίκα, αλλά... τη γάτα. Το νευρωνικό σύστημα τελικά έμαθε να αναγνωρίζει το επτάψυχο τετράποδο, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται απλώς μια ανούσια ασχολία για τεμπέληδες ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης, μάλιστα, παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο και οι επιστήμονες της Google δηλώνουν ενθουσιασμένοι, αφού το δίκτυο που δημιούργησαν διέκρινε το ζητούμενο ανάμεσα σε 20.000 διαφορετικά αντικείμενα.

Για να εντοπίσει τα επτάψυχα τετράποδα, η ερευνητική ομάδα της Google, υπό τον συντονισμό του Αντριου Νγκ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και του Τζεφ Ντιν της Google, χρησιμοποίησε μια συστοιχία 16.000 επεξεργαστών κατασκευάζοντας ένα νευρωνικό δίκτυο με ένα δισεκατομμύριο συνάψεις. Στη συνέχεια, του έδωσε να μελετήσει φωτογραφίες από δέκα εκατομμύρια βίντεο από το YouTube. Τα βίντεο είχαν επιλεγεί τυχαία. Ο εγκέφαλος της Google κατάφερε να δημιουργήσει μια ονειρική ψηφιακή εικόνα μιας γάτας χρησιμοποιώντας αρχικά κάποιες θέσεις στη μνήμη του και στη συνέχεια, καθώς εμπλουτίζονταν οι γνώσεις του, κατάφερε να σκιαγραφήσει τα γενικά χαρακτηριστικά του ζώου. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναπαρήγαγαν μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που λαμβάνει χώρα τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: