"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Τούρκος είναι πάντα ο ίδιος!

Tου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ

1. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας πραγματοποίησε τελικά το ταξίδι του στην Άγκυρα. Όχι βέβαια για να διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις των Τούρκων εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών, αλλά απλώς για να εκτελέσει την εντολή των αφεντικών μας για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία.
Στο μεταξύ, οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, φτάνοντας μέχρι την Τζια, και χωρίς ειδοποίηση. Και με παρενόχληση αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της χώρας μας, όχι μόνον ελληνικών, αλλά ευτυχώς για μας και αεροσκαφών άλλων χωρών της ΕΕ που μετέχουν στη δύναμη Frontex, η οποία είναι δύναμη της ΕΕ με αρμοδιότητα να προλαμβάνει τη λαθρομετανάστευση εις βάρος της Ελλάδας. Έτσι, πολλά αεροσκάφη της ευρωπαϊκής αυτής δύναμης (ρουμανικά, λιθουανικά, σουηδικά, φινλανδικά κ.λπ.) δέχτηκαν παρενοχλήσεις από τουρκικές βάσεις ενώ πετούσαν σε ελληνικό εναέριο χώρο. Και το γεγονός αυτό το ανέφεραν στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον μόνον η Ελλάδα που γκρινιάζει και διαμαρτύρεται για τις τουρκικές παραβιάσεις, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Τώρα υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας εκ μέρους της Τουρκίας.

Και οι παραβιάσεις αυτές θα έπρεπε να προκαλέσουν την οργή της ελληνικής κυβέρνησης και τη ματαίωση κάθε επαφής με τον κακό μας γείτονα, για να καταλάβει ότι οφείλει να σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, που αποτελούν θεμελιώδη θεσμό της διεθνούς νομιμότητας και απαράβατο στήριγμα της διατήρησης της ειρήνης. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ματαιώσει την εδώ επίσκεψη του Ερντογάν. Για να σταματήσει επιτέλους η χώρα μας να χλευάζεται από εχθρούς και φίλους για τη δουλικότητα της εξωτερικής της πολιτικής. Φτάνει ο διασυρμός της χώρας μας για τα οικονομικά της χάλια. Ας μην έχουμε διασυρμό και για τη δουλική εξωτερική μας πολιτική. Αρκετά δώσαμε στην Τουρκία. Όπως, για παράδειγμα, το «προξενιό» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή την «επίθεση ειρήνης» του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και την υποστήριξη του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν από τον Γ. Παπανδρέου πάλι.

Δεν φταίνε οι Τούρκοι μόνον. Βασικά φταίμε εμείς που ανεχόμαστε μέσα στα υπουργεία να υπάρχει μια Ρεπούση, μια Δραγώνα και άλλες προσωπικότητες νεωτεριστικών απαράδεκτων αντιλήψεων.

2. Γιατί άραγε η Τουρκία πραγματοποιεί αυτές τις παράνομες «επισκέψεις» πολεμικών της πλοίων σε ελληνικά λιμάνια και τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της κοινοτικής δύναμης Frontex; Απλώς θέλει να εδραιώσει την επιδίωξή της ότι το Αιγαίο δεν αποτελεί ελληνική θάλασσα. Και αυτές τις επιδιώξεις τις μετατρέπει σε ιδιοκτησιακούς τίτλους, τους οποίους προβάλλει με τον δειλό χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες». Και γι' αυτό το δεύτερο εξάμηνο του 2009 οι παραβιάσεις και οι παρενοχλήσεις είχαν πυκνώσει, αλλά δυστυχώς εδώ στη χώρα μας εσχάτως παρατηρείται αδράνεια του υπουργείου Άμυνας για την αναχαίτιση των παραβιάσεων και την απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το πρόβλημα της αυθαίρετης παρουσίας των Τούρκων στο Αιγαίο δεν είναι βέβαια τωρινό! Κατ' επανάληψη σημειώνονταν τέτοιες τουρκικές «ασέβειες» σκοπιμότητας. Ας μην ξεχνάμε την περίφημη ρήση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου: «Βυθίσατε το “Χόρα”». Ας δημιουργήσουμε κι εμείς ένα ατύχημα εις βάρος της Τουρκίας, μήπως αυτό τους συνετίσει.

Η γειτονική μας χώρα βρήκε την ευκαιρία τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω των δημοσιονομικών της προβλημάτων, και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Αν με τη βοήθεια της Frontex, δηλαδή της ΕΕ, αναγνωριστεί το FIR Αθηνών όπως είναι σήμερα και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου ως σύνορα της ΕΕ, η Τουρκία θα έχει χάσει οριστικά το παιχνίδι. Γι' αυτό και πύκνωσε τώρα την παράνομη παρουσία της στο Αιγαίο, για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Μήπως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αναγνώριση των ελληνικών συνόρων ως κοινοτικών; Καμία προσπάθεια δεν γίνεται σ' αυτόν τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: