"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χιλιάδες οδηγοί χωρίς δίπλωμα

Του Κωστα Oνισενκο
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μεγάλος αριθμός ατόμων οδηγούν χωρίς δίπλωμα ή όταν αυτό έχει λήξει.

Το 2008 καταγράφτηκαν 122.442 παραβάσεις «στέρησης άδειας ικανότητας οδήγησης», πέρυσι χωρίς δίπλωμα πιάστηκαν 98.626 άτομα, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχουν καταγραφεί 35.405 ανάλογες παραβάσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από τις μισές παραβάσεις αφορούν δίκυκλα (περίπου 70.000 για το 2008, 50.000 για το 2009 και 20.000 για το α΄ τρίμηνο του 2010).

Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της Τροχαίας, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανηλίκους που οδηγούν μηχανές μικρού κυβισμού εν γνώσει των γονιών τους. Αυτή η «ανοχή», όταν δεν καταλήγει σε αιματηρά τροχαία, κοστίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη καθώς ο ΚΟΚ είναι εξαιρετικά αυστηρός. «Ο νομοθέτης, πολύ σοφά, την έχει υπαγάγει στις παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα με ποινή φυλάκισης από ένα μέχρι και 12 μήνες. Με το ίδιο πλαίσιο νομικής ευθύνης αντιμετωπίζεται και όποιος οδηγεί ενώ η άδειά του έχει λήξει ή έχει ανακληθεί για οποιοδήποτε λόγο. Η Τροχαία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε τέτοιες περιπτώσεις διότι, εκτός από τις νομικές απαγορεύσεις, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα κοστίζει ζωές συνανθρώπων μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Κοκκαλάκης

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: