"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θα γίνουμε φτωχοί ήρωες του Καραγάτση...

Άρθρο εξαιρετικό
Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Θα γίνουμε όλοι φτωχότεροι. Αυτό έχει και τα καλά του κατά μία εκδοχή. Θα επανεκτιμήσουμε πράγματα και καταστάσεις που λησμονήσαμε. Εντάξει μεγάλε, δεν είχες SUV στο χωριό σου, αλλά γάιδαρο. Νοσταλγία. Όλα θα γίνουν ασπρόμαυρα.

Ραντεβού σε πάρκο και παθιασμένο σεξ στους θάμνους, αν σου επιτρέπει να την ακουμπήσεις πριν της περάσεις δαχτυλίδι. Μου αρέσει.

Έξοδος σε ζαχαροπλαστείο. Δύο πάστες και από ένα υποβρύχιο για τα παιδιά. Μαύρα σπόρια για την ταινία και από ένα παστέλι μετά.

Διακοπές στα Καμένα Βούρλα, αποδράσεις στην Αιδηψό.

Γνωριμία με τον ράφτη για να σου στενέψει το παντελόνι. Το να γίνεις τσαγκάρης φαίνεται και πάλι καλή δουλειά.

Μικρό αυτοκίνητο που τους χωράει όλους, τον έναν πάνω στον άλλον.

Περίπατος στην πλατεία. Τάβλι στο καφενείο με στοίχημα λουκούμι. Πρέφα με τις ώρες. Τηλέφωνο από το περίπτερο.

Καλοκαιρινά βράδια στο αναψυκτήριο με ματιές στα άστρα που επιστρέφουν κουβαλώντας όνειρα.

Δεν είναι απαραιτήτως κακό που θα γίνουμε φτωχότεροι. Ίσως αυτό να μας ταιριάζει. Άλλωστε δεν εμφανιστήκαμε πλουσιότεροι απ' ό,τι είμαστε; Ας αποδεχθούμε το αληθινό μας πρόσωπο. Το λέγαμε στην εφορία όταν δηλώναμε φτωχοί, να που πραγματοποιήθηκε.

Δόξα τω Θεώ. Θα γκριζάρω το μαλλί, θα βάλω στενό κουστουμάκι με ρίγα και θα αρχίσω κάθε Κυριακή πρωί να πηγαίνω στην εκκλησία. Γίναμε όλοι ήρωες του Καραγάτση, όχι του Κωστόπουλου και των περιοδικών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: