"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φαστ φουντ και χοντρά προβλήµατα

Της Μάρθας Καϊτανίδη

Ο συνήθης συνειρµός όταν ακούει κανείς fast food είναι fat food. Ποιος θα το πίστευε όµως πως το γρήγορο φαγητό προκαλεί εκτός από fat problems και ψυχολογικά προβλήµατα; Πώς; Οι επιστήµονες κατέληξαν πως τα ταχυφαγεία... µεγαλώνουν ανυπόµονους πελάτες που αναζητούν στιγµιαία ικανοποίηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου του Τορόντο τάραξαν για µερικά δευτερόλεπτα τα νερά των fast ειδήσεων, ακολούθησαν όµως νέες ειδήσεις που σήκωσαν νέο κύµα εντυπώσεων. Ετσι, τα ψυχολογικά προβλήµατα της fast κοινωνίας ξεχάστηκαν γρήγορα.

Τα γεγονότα που τρέχουν µε ιλιγγιώδη ταχύτητα κουράζουν τον εγκέφαλο και γι αυτό κάθε πρωί οι πολίτες συνωστίζονται στις fast καφετέριες (που τελικά δεν είναι και τόσο φαστ, αφού περιµένεις στην ουρά για να εξυπηρετηθείς) για να πιουν έναν fast καφέ που χωράει στο φλιτζανάκι του εσπρέσο.  Και σε αυτήν τη fast διαδικασία µπορεί να εκτυλιχτεί και ένα fast food φλερτ, όπως το αποκαλούν οι κοινωνιολόγοι. Ο λόγος; Οι παραδοσιακοί αργοί τρόποι κάνουν τους παραλήπτες να χάνουν το ενδιαφέρον τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πατάµε το fast forward και φτάνουµε στο απόγευµα. Τα fast γυµναστήρια, που προσφέρουν ειδικά προγράµµατα µόλις 30 λεπτών γυµναστικής, γεµίζουν από γυναίκες που επιθυµούν να αδυνατίσουν εδώ και τώρα.

Και µέσα σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια να τα προλάβουµε όλα γρήγορα, στην πραγµατικότητα δεν προλαβαίνουµε να απολαύσουµε τίποτα. Κάνουµε µία fast στάση από το µπαρ για να πιούµε ένα σφηνάκι µε τους φίλους µας, βλέπουµε fast - fast τηλεόραση όταν µπαίνουµε στο σπίτι για να χαλαρώσουµε και κάπου στη µέση αφιερώνουµε λίγα λεπτά για µία fast συζήτηση µε την οικογένειά µας.

Το δικαίωµα στην τεµπελιά είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: