"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γαλάζιο «πάρτι» με... «πρότυπη» κρατική εταιρεία

Του ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ

Εστησαν μια κρατική εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 450.000 ευρώ - εν προκειμένω την «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.», πρώην «Αγροτουριστική», που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε «μοντέλο ανάπτυξης» για την ελληνική ύπαιθρο και τον αγροτουρισμό- και από το αρχικό κεφάλαιο έχουν απομείνει σήμερα... 18,68 ευρώ (!).

Φαγώθηκαν όλα, σύμφωνα τουλάχιστον με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που έστειλε χθες στον εισαγγελέα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε αμοιβές της προέδρου της εταιρείας Μπριγκίτε Παπασταύρου και των άλλων μελών του Δ.Σ., σε καινούργια έπιπλα και σε ταξιδάκια στο εξωτερικό, ενώ έμεινε από πάνω και ένα βαθύ «φέσι» 620.000 ευρώ στους πιστωτές αυτής της «καινοτόμου» στη σπατάλη εταιρείας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλώς θα πρέπει να εγκύψουν μετά μεγίστης προσοχής και οι ελεγκτές του ΔΝΤ που προσπαθούν να ανακαλύψουν πως οδηγηθήκαμε ως κράτος στα πρόθυρα της πτώχευσης, αφού οι Ελληνες ελεγκτές ανακάλυψαν ακόμη ότι:

Η λειτουργία της «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» ήταν από την πρώτη στιγμή στον αέρα, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή ουδέποτε ενέκρινε τον κανονισμό της εταιρείας, με αποτέλεσμα να στερούνται νομιμότητα όλες οι αμοιβές, οι αποζημιώσεις και τα έξοδα παράστασης της διοίκησης.

Η στελέχωση της εταιρείας έγινε και αυτή παράνομα, αφού δεν έγινε καμιά προκήρυξη θέσης, ούτε πρόσκληση ενδιαφέροντος και όλες οι θέσεις κατελήφθησαν με απλή εισήγηση της προέδρου του Δ.Σ. κ. Παπασταύρου. Εγιναν 34 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ (με έναρξη 1-10-2009) τις οποίες υπέγραψε η πρόεδρος για να καταγγείλει η ίδια εν συνεχεία, όπως αναφέρει το πόρισμα, τις 24 από αυτές. Με την ίδια διαδικασία έγινε και η πρόσληψη τριών διευθυντικών στελεχών.

Αλλά ένα «παλαβό» σημείο στην όλη ιστορία είναι ότι, αν και διέθετε δικό της νομικό σύμβουλο η εταιρεία, η πρόεδρος ανέθεσε σε καθηγητή της Νομικής έναντι αμοιβής (15.000 ευρώ, κατά πληροφορίες) να αποφανθεί αν οι προσλήψεις στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση της εταιρείας ήταν... νόμιμες! Ο κ. καθηγητής απεφάνθη, φυσικά, ότι όλες οι πρσλήψεις ήταν «άκυρες», με αποτέλεσμα η ίδια η πρόεδρος Μπριγκίτε Παπασταύρου, που τις είχε υπογράψει, να τις καταγγείλει ως «παράνομες» και επομένως άκυρες! Τουρλουμπούκι...

Να σημειωθεί ότι η «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» δημιουργήθηκε στα τέλη του 2008 με υπουργό Τουρισμού τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και αποτέλεσε συνέχεια της «Αγροτουριστικής», την οποία επίσης διηύθυνε επί Ν.Δ. η Μπ. Παπασταύρου, τον διορισμό της οποίας στην «ΑΓΡΟΤΗΜΑ» υπέγραψε ως υπουργός Τουρισμού ο Κώστας Μαρκόπουλος.

Τον Νοέμβριο του 2008 το Ιδρυμα Λαμπράκη, που διατηρούσε στενή συνεργασία με την «Αγροτουριστική» και αργότερα με την «ΑΓΡΟΤΗΜΑ» οργάνωσε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής κατά την οποία, παρουσία φορέων του τουρισμού και του προέδρου του ιδρύματος Χρ. Λαμπράκη, ο τότε υπουργός Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος και η πρόεδρος της «ΑΓΡΟΤΗΜΑ» κα Παπασταύρου παρουσίασαν εκπαιδευτικό DVD για τον τουρισμό της υπαίθρου και τις ευκαιρίες για νέους επιχειρηματίες. Ο παιδευτικός χαρακτήρας αυτού του DVD ήταν προφανής...

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: