"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους

Εννέα στα δέκα μελανώματα που εντοπίζονται εγκαίρως θεραπεύονται. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος (3 Μαΐου) και της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος (από 3 έως 7 Μαΐου), κατά τη διάρκεια της οποίας δερματολόγοι θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό.

Οσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού μπορούν να καλέσουν τον αριθμό 800 11 11 222 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr  

Κατά την περυσινή αντίστοιχη εβδομάδα εξετάστηκαν 4.200 άτομα και εντοπίστηκαν 76 μελανώματα, η πλειονότητα των οποίων σε πρώιμο στάδιο.

Οι καθηγητές Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας και Δημήτρης Ρηγόπουλος σε χθεσινή εκδήλωση χαρακτήρισαν το μελάνωμα ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νεοπλάσματα, η συχνότητα του οποίου αυξάνει κατά 3% -7% τον χρόνο. Κύριες αιτίες είναι η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο και η μείωση της στοιβάδας του όζοντος. Ο ρόλος της υπεριώδους ακτινοβολίας στην εμφάνιση της νόσου επιβεβαιώνεται και από μελέτη επιστημόνων του Κέμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα καρκινικών κυττάρων από μετάσταση μελανώματος σε έναν 43χρονο ασθενή. Από την ανάλυση προέκυψε ίχνος βλάβης που υφίσταται το DNA λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: